Nyheter
Heder og ære til Nyyyt Pinnasteik
Pinnasteik fra Bjerkreimbedriften Nyyyt – ja, de heter faktisk så – er tildelt Spesialitet-merket.
– Pinnasteik er forløperen til pinnekjøtt, og er en tradisjonsrett fra Rogaland og Vest-Agder med lange røtter. Derfor er det virkelig stor stas at den i dag får bevis for at den er en helt unik smaksopplevelse, sier adm. dir. i Matmerk, Nina Sundqvist, i en pressemelding. Nylig overrakte hun Spesialitet-merket til Pinnasteik fra Bjerkreimbedriften Nyyyt.
– Å få Spesialitet-merket er veldig stas. Vi har lagt ned mye jobb i over ti år for å komme dit vi er i dag. Spesialitet er jo et bevis på at vi har gjort noe riktig, sa daglig leder i Nyyyt, Georg-Fredrik Ueland.
Spesialitet-merket er en veiviser til de unike smaksopplevelsene. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet.
Pinnasteik fra Nyyyt sjarmerte fagjuryen i senk under forrige møte.
– Pinnasteik får full pott fra meg. Nydelig kjøtt med en fascinerende historie, sa fagjurymedlem Britt Kåsin. Fagjuryens leder Lars Sponheim var enig; – Dette er fantastisk godt kjøtt. Det er flott at denne tradisjonen fra Rogaland nå blir mer tilgjengelig.
Nyyyt drives av tre familier Ueland i Vikeså i Bjerkreim kommune. Oppskriften på Nyyyts Pinnasteik er utviklet i samarbeid med Jærmuseet, og retten har lange tradisjoner i Rogalandstraktene. Pinnasteik er en forløper til dagens pinnekjøtt, men lages av hele lammet og er dermed mer kjøttfull enn pinnekjøtt. Lammet deles opp i åtte deler og legges i en lake av salt og sukker i fjorten dager før kjøttet tørkes. Den spesielle laken gjør at pinnasteiken blir mør og får en mild saltsmak. Pinnasteik produseres på Røysland Gaard av lammekjøtt fra bønder på Vestlande