Nyheter

Heder og ære til Nyyyt Pinnasteik

Pinnasteik fra Bjerkreimbedriften Nyyyt – ja, de heter faktisk så – er tildelt Spesialitet-merket.

Publisert Sist oppdatert

– Pinnasteik er forløperen til pinnekjøtt, og er en tradisjonsrett fra Rogaland og Vest-Agder med lange røtter. Derfor er det virkelig stor stas at den i dag får bevis for at den er en helt unik smaksopplevelse, sier adm. dir. i Matmerk, Nina Sundqvist, i en pressemelding. Nylig overrakte hun Spesialitet-merket til Pinnasteik fra Bjerkreimbedriften Nyyyt.

– Å få Spesialitet-merket er veldig stas. Vi har lagt ned mye jobb i over ti år for å komme dit vi er i dag. Spesialitet er jo et bevis på at vi har gjort noe riktig, sa daglig leder i Nyyyt, Georg-Fredrik Ueland.

Spesialitet-merket er en veiviser til de unike smaksopplevelsene. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet.

Pinnasteik fra Nyyyt sjarmerte fagjuryen i senk under forrige møte.

– Pinnasteik får full pott fra meg. Nydelig kjøtt med en fascinerende historie, sa fagjurymedlem Britt Kåsin. Fagjuryens leder Lars Sponheim var enig; – Dette er fantastisk godt kjøtt. Det er flott at denne tradisjonen fra Rogaland nå blir mer tilgjengelig.

Nyyyt drives av tre familier Ueland i Vikeså i Bjerkreim kommune. Oppskriften på Nyyyts Pinnasteik er utviklet i samarbeid med Jærmuseet, og retten har lange tradisjoner i Rogalandstraktene. Pinnasteik er en forløper til dagens pinnekjøtt, men lages av hele lammet og er dermed mer kjøttfull enn pinnekjøtt. Lammet deles opp i åtte deler og legges i en lake av salt og sukker i fjorten dager før kjøttet tørkes. Den spesielle laken gjør at pinnasteiken blir mør og får en mild saltsmak. Pinnasteik produseres på Røysland Gaard av lammekjøtt fra bønder på Vestlande

Powered by Labrador CMS