Nyheter

Illustrasjonsfoto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Kortsvindel for 115 millioner i første halvår

Det ble avslørt kortsvindel for det høyeste beløpet noensinne i årets seks første måneder. Økningen er særlig stor ved netthandel.

Publisert Sist oppdatert

Oslo (NTB): Totalt har kortsvindlerne lurt til seg 115 millioner kroner. Svindel ved handel i nettbutikker sto for hele 75 millioner, en dobling fra samme periode i fjor, viser tallene fra Bits og Finans Norge.

Beløpet er langt høyere enn økt kortbruk og netthandel skulle tilsi, fastslår Finans Norge.

– Mer enn halvparten av svindelen har foregått uten at de kriminelle har fått tak i selve kortet. I mange av disse tilfellene har kriminelle miljøer stjålet kortinformasjon fra driftsmiljøer i utlandet som oppbevarer store mengder kortinformasjon. Denne informasjonen har deretter blitt brukt av svindlere til å handle på nettet, opplyser organisasjonen.

Svindelen ville imidlertid ha sunket kraftig dersom flere nettbutikker hadde tatt i bruk bankenes sikkerhetsløsninger med personlige passord og kode ved nettbetaling, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal.

Samtidig utgjør kortsvindel bare om lag 0,023 prosent av den samlede verdien på kortbetalinger i Norge.

Finans Norge er hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge og representerer om lag 240 finansbedrifter med rundt 50.000 ansatte. (©NTB)

Powered by Labrador CMS