Nyheter

«Omplassering av frukt og grønt» testes ut i butikkene som driftssjef Espen Tollefsen leder i Oslo og Akershus.

«Omplasserer» frukt og grønt mot matsvinn

Nå vil Meny «omplassere» frukt og grønt og selge det til lavere pris for å redusere kastingen.

Publisert Sist oppdatert

Meny har allerede redusert det totale matsvinnet med 25 prosent i løpet av tre år. Nå skal kundene få frukt og grønt til 10 kroner kiloen. Målet er å redusere svinnet i butikken med 20 prosent.

– Vi var først med nedprising av varer nær utløpsdato, og har jobbet systematisk med å redusere matsvinnet siden 2012. Fortsatt er kasting av mat en stor samfunnsutfordring, og vi i Meny tar nå tak i frukt og grønt som samlet står for 23 prosent av alt matsvinnet i butikken, sier Vegard Kjuus i en pressemelding.

Hver forbruker kaster 46,3 kilo mat i året, noe som tilsvarer omtrent 15 prosent av det vi kjøper i verdi. Over 80 prosent av den totale matkastingen skjer hjemme hos forbrukerne.

– Det er ikke bærekraftig at hver åttende handlepose med fullt spiselig mat går rett i søpla. Vi synes derfor det er veldig bra at Regjeringen og Stortinget nå engasjerer seg i denne problemstillingen. De har og skal ha forventninger til at dagligvarebransjen bidrar, sier Kjuus.

Butikkenes frukt- og grøntavdeling er et av områdene hvor matsvinnet oppstår. Typisk er flere enheter av samme vare pakket i poser eller på brett. I dag destrueres ofte hele posen eller brettet når en enhet, som for eksempel en løk eller en avokado, ikke har riktig kvalitet. Nå vil Meny opprette en egen løsvektseksjon kalt «Omplassert frukt og grønt» hvor resten av posen eller brettet selges til sterkt rabattert pris.

– Våre ansatte vil nå manuelt ta frukt og grønnsaker ut av emballasjen og tilby dette til kundene til 10 kroner kiloen. Det vi tilbyr, også i denne dedikerte seksjonen, vil være prima vare, forklarer Kjuus.

- Våre kjøpmenn har jobbet systematisk siste årene for å få matsvinnet ned. Det er mange tonn spiselig mat som nå havner på tallerken snarere enn som matavfall. Samtidig jobber vi med andre tiltak enn nedprising også, blant annet knyttet til bestillingsrutiner, mer hensiktsmessig emballasje, riktig produktmiks og tettere oppfølging i butikken, sier Kjuus.

Seksjonen «Omplassert frukt og grønt» ble etablertonsdag 13. april i 18 Meny-butikker i Oslo og Akershus som en test. Målet er å ha dette tilbudet i samtlige 200 butikker i løpet av året.

Powered by Labrador CMS