Nyheter

Fagjuryen for Spesialitet-merket vil gi en matelsker fra folket en plass ved matbordet.

På jakt etter matelsker

Fagjuryen som vurderer produkter til Spesialitet-merket vil ha inn et nytt medlem som skal representere folket.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er imponert over hvor matinteressert det norske folk er. Derfor åpner vi for første gang opp for at et medlem fra folket skal få være med å velge ut hvilke mat- og drikkevarer som får Spesialitet-merket for unik smak, sier adm. dir i Matmerk Nina Sundqvist i en pressemelding.

– I sommer har vi testet folks matinteresse med en uhøytidelig test på Facebook og vi er overveldet over engasjementet. Godt over 6000 har latt seg teste. Dessuten har 40 prosent av disse fått toppskår, og kan med rette kalle seg «Helt chef», smiler Sundqvist.

– Det norske folk blir stadig mer matbevisste og -interesserte. Derfor synes vi det er på sin plass at også folket får en representant i Spesialitets fagjury, som til nå har bestått av kokker og andre matfaglige. Folket må også få si sin mening. Det er jo tross alt de som skal handle det i butikken, mener Sundqvist.

Fagjuryen velger ut hvilke produkter som blir godkjent for å bruke Spesialitet-merket, og gjennom dette garanterer at produktet er en unik smaksopplevelse. – Fagjuryen er uhildet. De er uavhengige og har ingen egeninteresse når de velger hvilke produkter de slipper gjennom nåløyet. Det er kun mat og drikke i det øvre sjiktet av sin kategori, basert på spesielle, norske råvarer eller laget etter særegne oppskrifter som kan bli godkjent som Spesialitet, forteller Sundqvist.

For å bli vurdert til en plass i fagjuryen må man først utføre en kunnskapstest påhttp://gourmeteret.spesialitet.no/. Deltakere med godt resultat blir så oppfordret til å sende inn et motivasjonsbrev der de må forklare hvorfor de ønsker en plass i juryen. Fem finalister skal så kjempe mot hverandre under finalen som avholdes på matfestivalen Matstreif 2. september.

– Vinneren får være med og teste noe av Norges beste lokalmat, sammen med noen av Norges fremste matfolk. Reise og opphold på fagjuryens fire årlige møter er selvfølgelig dekket. Fantastiske smaksopplevelser får de på kjøpet, sier Sundqvist.

Dagligvarehandelens redaktør har som smavittighetsfull journalist naturligvis gjennomført kunnskapstesten, både for å sjekke nivået og egne kunnskaper. Det ble full pott. Han tør imidlertid ikke kalle seg «Helt chef» av den grunn, av frykt for å bli møtt av et latterbrøl på hjemmebane.

Den heldige som får en plass i fagjuryen, får smake og smatte sammen med følgende matglade gjeng:

Lars Sponheim, fylkesmann i Hordaland, bonde og tidligere landbruksminister

Harald Osa, prosjektleder i Bama, tidligere kokk på kokkelandslaget.

Halvor Heuch, destillatør og Fagdirektør Brennevin i Arcus.

Nils H. Geitle, adm. dir. i de Historiske Hotell og Spisesteder.

Aud Kvalvik, rådgiver mat og landbruk i Innovasjon Norge.

Kathrine Kleveland, leder i nei til EU, bonde og tidligere leder Norges Bygdekvinnelag.

Britt Kåsin, tidligere informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Oda Christensen, matfaglig ansvarlig i Matprat og kokk.

Terje Martinussen, adm. dir. i Norges Sjømatråd.

Nina Sundqvist, adm. dir. i Matmerk.

Powered by Labrador CMS