Nyheter

OHF jobber for en tryggere by, blant annet ved å sikkerhetssertifisere butikker med eget trygghetsoblat. Nå advarer foreningen og politiet mot kortsvindel.

Politiet advarer mot kortsvindel

– Bruk av falske og «skimmede» bankkort er en kriminalitet som det bare vil bli mer av, sier Morten Drægni ved Vinningsgruppen i Oslo politidistrikt.

Publisert Sist oppdatert

Politiet omtaler fenomenet som «One Day Shoppers» – personer, i hovedsak utenlandske statsborgere, som kommer til Oslo og svindler til seg varer ved bruk av falske bankkort.

Vær forberedt

Trygghetsrådgiver for Oslo Handelsstands Forening (OHF), Steinar Vadla Risa, ber handelen forberede seg til sommeren:

– Jeg er overbevist om at denne kriminaliteten vil øke nå fremover. Kortsvindelen begynner som regel i luksusbutikker og beveger seg videre. Politiet har hatt flere tilfeller i vanlige butikker også, sier Vadla Risa i en pressemelding.

Å avdekke denne formen for kriminalitet er ikke enkelt, men med god opplæring og en sjekkliste, er butikkene bedre rustet.

– Handelsnæringen må forberede seg på et stadig mer digitalt trusselbilde, understreker politioverbetjent Morten Drægni hos Vinningsgruppen ved Sentrum politistasjon i Oslo politidistrikt.

Kjøp UV-lys

Dette bør øke oppmerksomheten til ekspeditørene:

  • Kunden bruker magnetstripen i stedet for chip ved betaling
  • Kunden har flere bankkort som blir forsøkt før det er dekning
  • Kunden er utenlandsk statsborger som kjøper dyre merkevarer

Politiet oppfordrer spesielt utsatte butikker til å skaffe seg UV-lys, som gjør det langt enklere å se om kortet er falskt.

Prioritert av politiet

– Ved mistanke om bruk av falske kort, varsles vektere som oppretter kontakt med politiet. Vi har høy kompetanse på skimmingsrelatert kriminalitet, og gjør det vi kan for å ta dem, sier Drægni, som understreker at kriminaliteten må bekjempes i tett samarbeid med OHF og andre aktører i byen.

– Butikkene må gjøre sikringstiltak. Det er kjempebra at OHF jobber aktivt for en tryggere by, blant annet ved å sikkerhetssertifisere butikker med eget trygghetsoblat, roser Drægni.

Powered by Labrador CMS