Nyheter

Illustrasjonsfoto

Skolemelken feires i dag

I dag feires verdens skolemelkdag – for 17. gang. Under halvparten av norske skolebarn er med i Tines skolemelkordning.

Publisert Sist oppdatert

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO)startet denne markeringen i 2000.

Noen steder i verden er skolemelken i seg selv grunn nok til at barna går mange kilometer for å komme på skolen. I Norge tar mange det å få utdelt melk på skolen nærmest som en selvfølge.

– Barn og unge bør få sjansen til å etablere et godt, helsefremmende kosthold og her er skolemåltidet et sentralt element. Men for barna selv er det ofte helt andre ting som betyr mest, nemlig at melk smaker så godt til matpakka, midt i en aktiv skoledag, sier klinisk ernæringsfysiolog, Anne Marie Skjølsvik i Tine i en pressemelding.

Helsedirektoratet er klokkeklare på at skolebarn trenger mat, frukt, melk og vann gjennom skoledagen. De mener også at måltidene er en vesentlig del av et godt læringsmiljø. For øyeblikket abonnerer 45 prosent av foreldre med barn og ungdom i norsk grunnskole på daglig skolemelk.

Helsedirektoratet har tidligere uttalt seg om at antallet som er med i skolemelkordningen er for lavt, blant annet til Dagsavisen.

– Vi skulle gjerne sett at det var flere deltok, rett og slett fordi melk bidrar med næringsstoffer som kroppen vår trenger. I tillegg til kalsium er melk en viktig kilde til en rekke næringsstoffer som protein, jod, vitamin B12, kalium, fosfor og riboflavin. Jod er viktig for normal vekst hos barn og normal kognitiv funksjon, sier Skjølsvik.

Skolemelkordningen sikrer at elevene får tilgang til kald melk på skolen hver dag. Ordningen baserer seg på råd fra Helsedirektoratet om at melk bør være en del av skolemåltidet. Som en del av denne ordningen er det nå mulig også å få yoghurt. I noen områder vil det i tillegg være mulig å få levert frukt.

Powered by Labrador CMS