Nyheter

Sukkerfri brus-sommer

I august var for første gang i norsk brushistorie over halvparten av brusen nordmenn kjøpte sukkerfri, nærmere bestemt 53 %.

Publisert Sist oppdatert

I sommermånedene, mai til august, var ganske nøyaktig halvparten av brusforbruket sukkerfritt. Til sammenligning var andelen under en fjerdedel for femten år siden, i 2001.

– Det er svært gledelig og utviklingen går nesten raskere enn vi hadde ventet, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen i en pressemelding.

Brusprodusentene deltar i helseminister Bent Høies kampanje for å få ned sukkerforbruket, og har store ambisjoner om å nå enda lenger.

– Gjennomsnittsnordmannen får i seg 38 prosent mindre sukker i dag enn for 15 år siden. Det skyldes i stor grad overgang fra sukkerholdig til sukkerfri brus. Vi er veldig fornøyd med utviklingen, men har ikke tenkt å gi oss med dette, sier Nome.

Han peker på at sukkerholdig brus nå bare utgjør to prosent at det sukkeret folk får i seg.

– Dette er resultat av en felles dugnad mellom folk flest og brusindustrien. Folk etterspør flere sukkerfrie drikker og produsentene svarer med å sende stadig nye varianter ut på markedet. Valgfriheten når det gjelder sukkerfrie tørsteslukkere har aldri vært større.

Nome mener at skepsisen mot søtningsmidlene begynner å bli borte og at dette er en viktig årsak til at salget av sukkerfri brus øker.

– Det er ingen tilsetningsstoffer i verden som er mer grundig undersøkt enn de som brukes i brus og andre søte produkter. Over 200 uavhengige studier gjennom 30 år viser at de er helt harmløse og helsetilsyn i hele verden har godkjent dem, sier direktøren i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han spår at 2016 blir det første året der sukkerfri brus selger mer enn brus med sukker i Norge.

– I så fall er vi antagelig det første landet i verden som når det målet. Det er bra, både for folkehelsa, helseministeren og norske brusprodusenter, sier han.

Powered by Labrador CMS