Nyheter

Tine satser på hybridbiler

Tine har som første selskap i Norge bestilt hybridtrekkvognen Nikola One fra USA – oppkalt etter Nikola Tesla – for å teste ut den på langtransporter i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Bilen har 2000 hestekrefter, veier 9,5 tonn, og den har og har en rekkevidde på nesten 200 mil.

Du kan se en animasjonsfilm som viser Nikola One på veien her.

Trekkvognen er drevet av seks el-motorer, en på hvert hjul. Batteriene lades av en generator som er drevet av biogass. Forbruket av biogass til lading er ifølge Tine cirka tredjeparten av forbruket på tilsvarende bil drevet av dieselmotor. Leveringstiden er to-tre år og vil avhenge av servicepartnere, registrering til Norge - og en avklaring av hvor disse trekkvognene kan få lov til å kjøre. Bilen - med tilhenger, vil være på 25 meter.

I dag er det ellers bare tillatt med biler med maxvekt 50 tonn (med last), men Tine vil søke myndighetene om tillatelse til å kjøre biler på maks 60 tonn. Det er da snakk om langtransporter, som mellom Trondheim og Oslo. Selve trekkvognen vil koste fra 3 til 3,5 millioner kroner.

Fram mot 2020 investerer Tine også 500 millioner kroner i nye Euro 6-motorer på 650 transportbiler. Dette, sammen med satsing på biodrivstoff, gjør at meierikonsernet kutter skadelige transportutslipp med 75 prosent.

Powered by Labrador CMS