Honning og spebarnsbotulisme

Publisert: 21. september 1999 kl 00.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 14.38

For det første: barnebotulisme er en dødelig sykdom hvis den ikke behandles. Behandlingen er langvarig, og i ett av tilfellene i Norge tilbragte et spebarn over tre måneder i respirator. Langtidsvirkninger og eventuelle senskader av en slik behandling er ikke kjent.SNT har konkludert med at det ikke finnes analysemetoder som kan garantere at honning er fri for smittestoff. Mener virkelig FK ? og Godt Norsk ? at man bare skal lukke øynene og late som ingenting?

Kunnskapen om spebarnsbotulisme synes å være av ny dato i Norge, men det er nå en kjent sak at den opptrer over hele verden.Honning er en internasjonal handelsvare, og i mangel på 100% sikre analyse- metoder synes vi det må være en selvfølge at honning merkes med et kostholdsråd som sier at honning ikke skal gis til barn under 12 måneder.

Jan Egil Aase i stiftelsen Godt Norsk tar feil når han sier at sykdoms- utbruddene i Norge kan henføres til ett parti importhonning «som det var feil ved».Jeg er av den oppfatning at alle som omsetter et produkt som kan medføre helsefare pga mulige iboende egenskaper ved produktet, bør delta i informasjonen til sluttbruker på en slik måte at risikoen reduseres til et absolutt minimum.

Honning er ansett for å være et sunt naturprodukt som mange vil kunne tenke seg å gi til sine barn, for eksempel som søtning i grøt i stedet for sukker, eller som søtning av varm drikke.Saltinnholdet i suppeposer blandet inn i denne debatten er en avsporing. Den saken dreier seg om feilernæring.Bruk av honning er definitivt ikke feilernæring, men kan være farlig for spebarn. Vi har i samarbeid og forståelse med SNT merket våre honningprodukter med kostholdsråd. Og det vil vi fortsette med inntil vi kan garantere at honningen ikke inneholder sporer av Chlostridum Botulinum.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb