Nyheter

Hvilke deler har vi av lam?

Publisert

De fire vanlige delene vi får ferdig pakket fra leverandør, og som vi i hvert fall bør ha i butikken, er:

Fårikål- eller frikassékjøtt Her benyttes forparten på dyret, og det er oppkuttede kjøttstykker som inneholder noe ben og fett. Dette gjør at vi får den gode smaken og kraften i gryta. Det bør faktisk være en del fett på dette kjøttet, da fett er den viktigste smaksbæreren. Om det skal være lam eller sau i en god fårikål, er kundene uenige om, og det gjør ingenting. Nakkestykker, bryst og bog brukes til grytekjøttet.

Lammekoteletter eller -sadelDet er synd at ikke flere forbrukere vet om hvor fantastisk godt en middag med lammekoteletter er. Brunet i pannen med noen ferske sjampinjonger, og hell en fløteskvett over. Nydelig. Og enkelt. Kotelettene er ryggen på lammet. Helt bak mot lårene (korsryggen) finnes de fineste kotelettene, filetkoteletter. Hvis man tar ut hele det stykket (en liten kilo), har man en lammesadel. Ypperlig å helsteke, eller ta ut bena på, rulle sammen og steke benfri.

LammebogFlott kjøtt som passer til alt. Lammebogen er «forbeinet» på lammet. Kjøttet kan stekes som en liten stek, kuttes opp til gryteretter, kokes til fårikål, eller lettsaltes og kokes og serveres med kålrotstappe, kjøttpølser og poteter til.

Lammelår, hel eller i skiverLammesteken er en sikker favoritt, men til mindre husholdninger er det viktig at det finnes halve lår i butikken. Lammelår i skiver er meget anvendelig, ikke minst til moderne og trendy mat. Kuttet i terninger eller strimler passer dette kjøttet til ypperlig til mat vi kjenner fra mellomeuropa Forbrukere som ønsker magert kjøtt kan bruke lårskiver, også i fårikålen.

Powered by Labrador CMS