Nyheter

Ja takk, begge deler!

I fjor sto en sentral leder i handelen fram i et førstesideoppslag i denne avis og etterlyste leverandøretikk. Beskyldningene gikk på at penger, håndrabatter og gaver var virkemidler for å få kjøpmenn til å ta inn varer i strid med kjedeavtaler.

Publisert

Det ble også uttrykt skuffelse i forbindelse med at «industrien ikke lenger etterlever sine etiske spilleregler». Dette var kraftig kost og det ble ikke tatt nådig opp av DLFs formann som på høstmøtet imøtegikk beskyldningene.Det ble bla pekt på at i de tilfeller slikt evt kunne forekomme måtte det være tale om tosidige forhold hvor mottakeren ikke var bedre enn giveren. Den aktuelle konfrontasjonen i fjor høst la seg etter hvert. Men spørsmålene reises fremdeles med ujevne mellomrom; med eksempler som oppfattes som kritikkverdige.

Det er liten tvil om at vi i nyere historie har hatt eksempler på at vareprøver eller materiell i forbindelse med kampanjer etter bruk tilfalt lokale kjøpmenn.I en situasjon med selvstendige næringsdrivende som for egen regning kjøper varer og gjennomfører kampanjer, er ikke dette uten videre kritikkverdig. At detaljistrabatter i en slik situasjon blir å avtale med den enkelte kjøpmann er en selvfølgelig sak. Vi skal huske at det ikke er svært mange år siden selvstendige kjøpmenn utgjorde et viktig innslag i dagligvarebransjen.

Selv om selvstendige kjøpmenn og butikker fortsatt finnes, er det den sentralstyrte kjeden som i dag dominerer. Butikkene ledes av ansatte sjefer eller franchisetakere som er forpliktet av sentrale avtaler. I en slik situasjon er det en selvfølge at rabatter og ytelser avtales sentralt.Fordi verden har endret seg kraftig over noen få år på dette området, kan det i enkelte tilfelle være at urealistiske forventninger basert på gamle dager henger igjen både hos handelens folk og hos leverandørens. Dette vil forsvinne over tid. Men gråsoner vil det alltid være.I gråsonene er vi avhengige av et den enkelte person er i stand til å gjøre etiske vurderinger og ta standpunkt. Det som er aktuelt i dagens situasjon, er ofte at leverandørene må vite hvilke forslag som tåler dagens lys og folk i butikk må vite hvilke tilbud man kan etterspørre og når man skal si nei takk.

For å antyde omfanget av slike gråsoner, er det nok å peke på at en levende bransje med ambisjoner om nyskaping og vekst fortsatt har behov for å presentere varer og kampanjer.Det er fremdeles viktig med personlige relasjoner og god kommunikasjon mellom forretningsforbindelser. Både vareprøver, kampanjemateriell, seminarer og studiereiser er aktuelt og skal håndteres fra begge parter på en profesjonell måte.

Her er jeg fremme med mitt poeng ved denne anledning. Fordi det dreier seg om tosidige forhold er det ikke bare leverandørene som må bevisstgjøre og trene sine folk i å gjøre etiske vurderinger og ta tydelig standpunkt i konkrete saker. Det må også detaljistene gjøre. De etiske regler må være like tydelige og velutviklet på begge sider.

Powered by Labrador CMS