Åpningstider for ølsalg

Publisert: 5. mars 2002 kl 00.00
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Stortinget behandler i disse dager et forslag om å endre alkoholloven slik at det blir mulig å selge øl til kl. 21.00 istedenfor kl. 20.00. HSH tilskrev Sosialkomiteen på Stortinget for å få en slik endring, slik at det blir samsvar mellom lukketid og ølsalg. Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet gikk inn for dette, men Regjeringspartiene og SV sa nei, slik at dagens regelverk og ølgardinen består.

I mange butikker må ølgardinen trekkes frem den siste timen ? fra kl. 20.00 til kl. 21.00. I flere kommuner stenger det imidlertid tidligere. Kl. 21.00 er maksimal åpningstid fastsatt sentralt. Salg av øl i butikk og åpningstidene innenfor lovens rammer blir ut over dette bestemt lokalt og er ofte en viktig sak i lokalpolitikken. Det er i dag i underkant av 30 kommuner i Norge som har valgt å ikke selge øl i butikk, og det er mange merkelige ordninger for salg av øl rundt omkring i landet.

I noen tilfeller er det kommunen selv som driver ølmonopol og bruker selv overskuddet f.eks til kultur og idrett. Dette kan være distriktskommuner hvor nedleggelse av utkantbutikken er aktuelt. Inntekter fra salg av øl kunne her vært en viktig faktor for å holde liv i distriktsbutikken. Dårlig kommuneøkonomi blir gjerne viktigere enn at folk får kort vei til butikk.

Et annet problem er at kommunene i samme handelsregion ikke klarer å koordinere ølsalgstidene. Dette fører til handelslekkasje, og kommunegrensen blir plutselig veldig viktig for omsetningen. Dette er ikke bare et distriksfenomen. Dette gjaldt for Oslo og Bærum for noen år siden. Et annet eksempel er på Nord-Jæren, hvor alle kommunene rundt Stavanger, Sandnes og Randaberg har lengre åpningstider. I disse tre kommunene må ølsalget stenge kl. 1800 hverdager og kl 1500 på lørdager. På julaften og påskeaften er det overhodet ikke lov å selge øl. Når en vet at en viktig del av omsetningen foregår på kveldstid på fredag og lørdager taper den butikken som ligger i «feil» kommune stort. Da er det forståelig at en kan bli litt irritert på de lokale folkevalgte.

Vi får de politikerne vi fortjener, er det sagt. Det er kun i Norge alt som har med salg av øl og vin hører inn under Sosial- og helsedepartementet. Andre land ser på øl og vin på samme måte som mat. Norge har en lang historie for at salg av øl og åpningstider skaper debatt i lokaldemokratiet. Når en imidlertid ser hvilke resultater lokaldemokratiet gir, kan en spørre seg om det ikke var mer fornuftig at dette ble bestemt sentralt. Det er imidlertid lite sannynlig at det vil skje. Til det er nok denne saken for viktig for lokaldemokratiet.

FK-gjestenRolf E. StangelandDaglig lederHandelens Ølsalgsråd

Ledige stillinger – Dagligvarejobb