Nyheter

- Dannet, men ikke utdannet

GÅRDSGUTT: Axel Krogvig er odelsgutt og oppvokst på gård på Ringsaker. Gårdsarbeid var derfor en del av oppveksten. Senere ble det landbruk på høyt nivå - i Nortura.

Publisert Sist oppdatert

KJELL EVENSEN

ke@handelsbladet.no

- Planen var å bli bonde. Jeg var odelsgutt, så det var yrkesveien. Jeg var vel i 17-årsalderen da jeg fikk min første betalte jobb utenfor gården vår, som gårdsgutt eller praktikant på Stolpestad Østre. Det er forresten nabogården til Nortura-anlegget på Rudshøgda. Det var en fin tid, sier Axel Krogvig til Handelsbladet FK.

15. oktober i .or gikk han av som konsernsjef i Nortura, og etter planen skulle han arbeide et par år som seniorrådgiver for konsernet før pensjonsalderen, med kontor på Rudshøgda like ved gården der han hadde sin første jobb. Men så kom gartnersaken til Norsk Tipping, sjefen måtte gå og Krogvig ble hentet inn til lederstolen på Hamar.

- Jeg overtok hjemgården da jeg var 23 år og drev den frem til jeg var 40. Samtidig var jeg mye engasjert i politikk og styrearbeid, både i og utenfor samvirket. Familien har alltid vært engasjert utenfor gården, som entreprenør og i industrien, sier Axel Krogvig.

I 1990 ble han bedt av Svein E. Skorstad (senere sjef for Gilde, Coop NKL og Coop Norden) om å overta som disponent på Gjøvik Potetindustrier. Økonomien var dårlig og bedriften ropte etter lederskap. Det ble den første store lederjobben for Axel Krogvig.

- Hadde det ikke vært for Svein E. Skorstad hadde jeg kanskje vært bonde ennå. Det er egentlig hans skyld, smiler Krogvig.

- Du var engasjert i politisk arbeid for Høyre, ikke akkurat et typisk parti for en bonde og samvirkemann?

- Nei, men det hadde nok noe å gjøre med at vi var såpass industriorientert. Om jeg er Høyre-mann i dag? For å si det slik; Jeg har ikke skiftet syn, men kanskje har Høyre gjort det, sier Krogvig.

- Fra gårdsgutt og praktikant til konsernsjef og tippesjef. Du har ikke så mye formell utdannelse?

- Dannelsen er god, men det er noe dårligere med utdannelsen!

FAKTA

Navn: Axel Krogvig Alder: 58 Nåværende jobb: fungerende adm. direktør i Norsk Tipping og tidligere konsernsjef i Nortura. Første jobb: 17 år gammel som gårdsgutt/praktikant på gården Stolpestad Østre

Powered by Labrador CMS