Spotcooler i gjeldsforhandlinger

Publisert: 25. juni 2009 kl 00.00
Oppdatert: 11. desember 2014 kl 07.58

– Vi drikker ikke gravøl, men vi har noen utfordringer som vi må løse før vi kan gå videre, sier daglig leder Dag Slungård i Spotcooler til Handelsbladet FK. Selskapet ber nå kreditorene om at 75 prosent av gjelden blir ettergitt, mens de resterende 25 prosentene skal omdannes til rentefrie lån over to år.

Spotcooler leverer avansert kjøleteknologi til norsk dagligvarehandel. Konseptet, som består av såkalt «veggløse kjøleskap», har fått mye positiv omtale i fag- og lokalpresse. Løsningen skal både gi bedre kjøling og lavere energiforbruk, samtidig som butikkene kan redusere frukt- og grøntsvinnet vesentlig. Per i dag står 16 anlegg ute i ulike butikker.

– Hva er årsaken til problemene?

– Vi fikk et problem i vinter. Da hadde vi en del bestillinger som ble lagt på is, samtidig som vi hadde ansatt flere personer. Kombinasjonen av finanskrisen og det at vi er nye i markedet gjør at problemene blir forsterket. Vi er jo små og har lite kapital i ryggen. Men vi håper å være på plass i løpet av august. Vi får hjelp av kommune og aksjonærer med frisk kapital, men det forutsetter at kreditorene godtar gjeldsordningen, sier Slungård.

– Hvordan er signalene?

– Jeg er helt overbevist om at vi skal få det til. Vi har begynt å merke økt interesse igjen, så nå er vi bare avhengige av litt hjelp for å få det til å gå opp.

Advokat Stig R. Østgaard i advokatselskapet Christian Wiig & Co er engasjert for å få kreditorene med på vilkårene i gjeldsforhandlingene. Han legger frem saken slik: «Allerede innledningsvis vil jeg klargjøre at alternativet til en gjeldsforhandling nødvendigvis vil være en snarlig konkursbehandling.» Ifølge Østgaard er kassen tom og de ansatte permittert, og det forventes ingen inntekter fra omsetning i overskuelig fremtid. Ifølge Dag Slungård er ikke det siste helt riktig.

– Vi har bestillinger på fire anlegg i august. Til tross for all elendigheten så er vi optimistiske, og vi tar fortsatt imot bestillinger.

– Har dere fått henvendelser fra bekymrede kunder?

– Vi har fått et par telefoner, ja, fra noen som lurer på hvordan det blir med service. Jeg sier det samme til dem som til deg, at vi er sikre på at Spotcooler føres videre. Problemene har ingenting med produktet å gjøre, det må du få med. Vi har et fantastisk produkt, og derfor er jeg helt sikker på at Spotcooler kommer til å være på markedet i fremtiden, også, sier Slungård til Handelsbladet FK.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb