Nyheter

Handelen frifinnes i ny Nilf-rapport

Dagligvarehandelen blir langt på vei «frikjent» i Nilf-rapporten «Dagligvarehandel og mat 2010» som ble lagt frem i formiddag.

Publisert Sist oppdatert

Det er sterk og virksom konkurranse i norsk dagligvarehandel. Det fastslår rapporten Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk Forskning (Nilf) la frem onsdag.

– Markedsandelene i dagligvarehandelen er ulikt fordelt og de er i bevegelse. Det er et sunnhetstegn og viser at det er konkurranse, sier Ivar Pettersen i Nilf. Han ser ingen tegn til tause avtaler og gjensidig forståelse av markedsfordelingen i bransjen.

– Dagligvarehandelen ønsker ikke monopolmakt. Uten konkurranse stagnerer utviklingen. Jo mer de kjemper og kniver, dess mer vekst og jo mer dynamikk, hevder Pettersen.

Rapportredaktør Johanne Kjuus imøtegikk et stykke på vei at handelen er så lukrativ som mange har inntrykk av.

– Det er en relativt svak driftsmargin i dagligvarehandelens kjedebutikker, den ligger i gjennomsnitt på 2,7 prosent. I industrien har driftsmarginen vært høyere, men den har falt mye i senere år og er nå på 3,7 prosent, sier Kjuus, men tillegger: – Grossistleddet, derimot, har hatt forbedrede marginer.

Det er tredje gang Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk Forskning legger frem en slik rapport, sist gang var i 2008. Rapporten er utarbeidet i samarbeid med de fire store kjedene og HSH, og hensikten er å fremskaffe en korrekt beskrivelse av hvordan bransjen faktisk ser ut.

– Vi er opptatt av at politiske beslutninger tas på grunnlag av riktige opplysninger, og årets rapport må også sees i lys av det pågående arbeidet i matkjedeutvalget og den kommende stortingsmeldingen om norsk landbruk, sier HSH-direktør Thomas Angell, og legger til: – I Aftenposten i dag er rapporten fremstilt som at bransjen frikjenner seg selv. Slik er det ikke, det er Nilf som står bak rapporten.

Powered by Labrador CMS