Krangler om melk

Publisert: 15. februar 2010 kl 00.00
Oppdatert: 11. desember 2014 kl 07.58

I et forslag til forskriftsendring ønsker Mattilsynet å åpne for salg av upasteuriserte melkeprodukter. Tilsynet mener at dette bør være uproblematisk forutsatt at det innføres forebyggende tiltak i produksjonen, skriver NRK.

Det har fått Folkehelseinstituttet til å reagere kraftig. – Konklusjonen vår er at tiltakene ikke er tilstrekkelige til å forhindre smitte med sykdomsfremkallende E. coli-bakterier. Vi anser at risikoen for økt antall tilfeller av slike infeksjoner er betydelig, dersom konsumet av upasteurisert melk og fløte øker, slik den foreslåtte forskriftsendringen åpner for, heter det på folkehelsas nettsider.

Folkehelsas uttalelser får den økologiske fellesorganisasjonen Oikos til å reagere tilsvarende kraftig. – Er fersk melk farligere i Norge enn i Sveits og Italia? spør Oikos.

– Tusenvis av norske bønder drikker fersk og upasteurisert melk hver dag. Oikos reagerer på Folkehelseinstituttets ensidige advarsler mot åpning for salg i Norge av upasteurisert ferskmelk, sier daglig leder Reidar Andestad på organisasjonens nettsider.

Upasteurisert melk og melkeprodukter selges i mange land. Oikos mener at om det stilles strenge hygiene- og kvalitetskrav til denne produksjonen og om produktene merkes, så bør denne melken kunne selges.

Ledige stillinger – Dagligvarejobb