Stille revolusjon i hermetikkhylla

Annonse

Det er bare ett tradisjonelt hermetikkprodukt som så langt har vist seg å ikke passe på en firkantet kartong, nemlig ananasringer.

– Vi ser en stigende etterspørsel og har hele tiden hatt en god tilvekst. Nå brukes Tetra Recart både til å emballere tunfisk i Spania og frukt i Chile, sier Lindroth til Handelsbladet FK.

Emballasjeløsningen Tetra Recart kom allerede i 2003, og er verdensledende på denne typen produkter. Det var søreuropeerne som først tok i bruk nyvinningen. Den første leverandøren i Norden som tok kartongen i bruk var hundematprodusenten Läntmannen Doggy midt på 2000-tallet.

Både Ica og Norgesgruppen har nå mange av sine emv-er på kartong.

– Hva er bakgrunnen for at Norgesgruppen har valgt kartong på varer som Eldorado gule erter og brune bønner?

– Det er bare gode grunner til å bruke kartong. Vi prøver å være så miljøbevisste som mulig i alt vi gjør. Derfor bruker vi kartong der det er mulig. Det er mer effektivt, eksponeringsvennlig, enklere å åpne og lettere å gjenvinne, sier informasjonssjef Kine Søyland. Alle fordelene til tross: Produktene er ikke markedsført og Norgesgruppen har aldri kommunisert den miljøvennlige emballasjen. – Nei, vi har valgt å ikke slå på stortromma eller promotere dette, sier Kine Søyland. Kartongemballasje brukes både på nye produkter og produkter som tidligere fantes på boks.

– Foreløpig har vi kun noen, men vi tror det kommer flere, sier Kine Søyland. – Det er for tidlig å si om det selger mer. Mais på boks er jo sjelden lokkevare. Men siden det er lettere å eksponere er det kanskje lettere å få økt oppmerksomhet ?

– Hvorfor tror du kjedene kommer først og tyngst med dette?

– De har kanskje kortere vei til endringer. Vi har også kontroll på hele verdikjeden. Industrien har kanskje andre hensyn de må ta. Men det har aldri vært noe mål å være først, sier Kine Søyland.

Ica Norge har i enda større grad enn Norgesgruppen lansert tradisjonelle hermetikkvarer på kartong, både Ica-varer og I love Eco. Ica har som uttalt mål å gå mest mulig over til kartong fremfor aluminiumsboks på egne merkevarer.

– Ica har over en lengre periode arbeidet for å gå over til kartong fremfor boks. Dette er et ledd i vårt miljøarbeid og i tråd med vår kvalitets- og miljøpolicy. Kartong er mer miljøvennlig emballasje, også i forhold til transport. En firkantet emballasje optimaliserer transporten ved at mindre plass går bort til luft. Den kan stables mer effektivt og utnytter plassen bedre enn for eksempel runde bokser. Et annet aspekt er at kartong er mye enklere å resirkulere, sier informasjonsrådgiver Kristina Kollerud i Ica Norge til Handelsbladet FK. Ica undersøker nå mulighetene for å kunne bruke FSC-merket kartong.

– Hvordan er holdbarheten?

– Vår erfaring er at holdbarheten er like god mikrobiologisk. Fordelen ved bruk av kartong er at det gir en mer stabil sensorisk holdbarhet, den holder bedre på farge og smak da det ikke er påvirkninger fra metall, som ved bruk av en aluminiumsboks, sier Kristina Kollerud.