Nyheter

Smart miljøplast skal beskytte maten bedre

Norske og rumenske forskere skal samarbeide om å lage en ny aktiv bioemballasje som kan hindre sykdomsfremkallende bakterier i å vokse i maten, skriver Nofima.

Publisert Sist oppdatert

Den nye matemballasjen skal baseres på bioplaster, kitosan fra for eksempel rekeskall, og essensielle oljer fra ulike krydderurter. Den vil dessuten være 100 prosent nedbrytbar, og vil kunne minske avfallsmengden betydelig om den erstatter tradisjonell plastemballasje, som er laget av petroleum, skriver Nofima.

Et annet mål med emballasjen er at den skal gi lenger holdbarhet på matvarene. Om matvarene ikke så fort går ut på dato, er det også grunn til å tro at mengden matavfall også vil kunne minske.

– Hvis vi lykkes vil den nye emballasjen kunne gjøre maten enda tryggere og den vil holde høyere kvalitet under både produksjon, distribusjon og salg, sier forskningssjef Morten Sivertsvik i Nofima.

Prosjektet ActiBioSafe har et totalbudsjett på 900.000 Euro, og er finansiert av EØS og rumenske forskningsmidler.

Powered by Labrador CMS