TV2 har gransket sukker i te-posen

Annonse

«TV 2 hjelper deg» har fått laboratoriet Eurofins til å analysere to typer te-poser: Twinings Green Tea & Lemon og Lipton Green Tea Indonesian Sencha Tradition. Disse te-typene er blant de mest solgte teposene i Norge. Eurofins fant 20 prosent sukker i Twinings-teen og 5 prosent i den fra Lipton. Det står det ingenting om på pakkene.

Forbrukerrådet er overrasket over funnene. – Når du kjøper en pakke te så forventer du at den stort sett bare inneholder teblader. Opp mot tjue prosent sukker er mye. Det er veldig mange som er opptatt av å redusere inntaket av sukker, og da bør det definitivt stå på pakken når det er tilsatt såpass mye sukker, sier Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet til TV2.

Unilever forklarer sukkerinnholdet ved at teen inneholder maltodekstrin som en del av smakstilsetningen. Maltodekstrin inneholder sukker, men i så små mengder at det ikke gjør teen søt, skriver Unilever til «TV 2 hjelper deg».

Twinings skriver i sitt svar at deres egne tester viser at det er cirka 10 prosent sukker i teposene med Green Tea & Lemon. De hevder også at mengden sukker blir mindre når man putter teposen i vann. Grunnen til at de har tilsatt sukker er ifølge Twinings at sukkeret blir brukt som en bærer for sitronsmaken i teen. De skriver også at europeiske merkeregler ikke krever at slike bærere for smak er spesifisert i ingredienslisten til produktet.