Arbeidsliv

Foto: Dreamstime.

Fem tips for å gå fra travel til produktiv

Travelhet er et godt tegn, tenker mange. Men forskning viser at hvis du føler deg veldig travel, er sjansen stor for at du er mindre produktiv enn du kan være.

Publisert Sist oppdatert

Det finnes etter hvert en del forskning som når den blir satt sammen i en helhet, tegner er tydelig bilde av travelhet: Det er regelrett uproduktivt å være travel.

Chris Matyszczyk er daglig leder i sitt eget rådgivningselskap som spesialiserer seg på reklame og markedsføring. I 2013 ble han kåret til den mest innflytelsesrike personen på Madison Avenue, som kanskje bare gir mening for Mad Men-fans, men som altså innebærer at hans ord blir lyttet til i den globale markedsføringsbransjen.

Han har kokt forskningen ned til noen enkle punkter.

1) Gjør ting fullt og helt, ikke stykkevis og delt. Når man er veldig travel tyr man alt for ofte til snarveier, selv om du vet at det kommer til å straffe seg på sikt.

2) Når man gjør to ting på en gang, tar hver enkelt oppgave lenger tid. Professor David Meyer ved Universitetet i Michigan har demonstrert at når man bytter mellom oppgaver tar det 25 prosent lenger å utføre flere oppgaver enn om man hadde utført hvert oppdrag hver for seg.

3) Når du blir avbrutt av noe trivielt, går du ikke rett tilbake til den viktige oppgaven. I en studie fra Microsoft ble deltagerne avbrutt om lag 50 ganger fra hovedoppgaven sin hver uke. Microsoft fant ut at det ble vanskeligere å returnere til hovedoppgaven hvis avbruddene økte i lengde og kompleksitet, men også dersom antallet avbrudd gikk opp. Siden oppgaver som krever at informasjonsarbeidere "vender tilbake" ofte er de viktigste i løpet av arbeidsdagen, konkluderte studiens forfattere med at det vil være store effektivitetsgevinster i å finne metoder som hjelper folk til nettopp det.

4) Sannheten er travelheten din betyr at du er suksessrik. Forskere ved Universitetet i Chicago har funnet et eget begrep som fanger frykten for å ikke være travel nok, idleness aversion. De konkluderte med at vi ofte bruker travelhet til å skjule frykten for at vi egentlig er late og redde for å feile.

Powered by Labrador CMS