Annonse

Fjordland sliter med fordommer

Norstat-undersøkelsen viser at:

  • Over halvparten tror at ferdigmat er mindre næringsrik enn hjemmelaget (de unge er mest skeptiske – nesten 3 av 4 tror det) 
  • 1 av 2 mener ferdigmat inneholder mindre grønnsaker enn hjemmelaget 
  • 7 av 10 mener ferdigmat inneholder unødvendig mye salt 
  • 66 % mener ferdigmat inneholder for mye konserveringsmidler 

Hos Fjordland er man ikke overrasket.

– Undersøkelsen viser at kunnskapen om ferdigmat er lav, og at vi som produserer ferdigmat har et imageproblem. Ferdigmatselskapene er i mange tilfeller helt i front med blant annet å redusere bruk av salt. Husk at vi har full kontroll på hva vi har i rettene våre, vi slumper ikke med ingrediensene, sier ernæringsfysiolog Torill Emblem Nysted (bildet under) i Fjordland i en pressemelding.

Fjordland ønsker nå å slå hull på en del fordommer for å øke kunnskapen om ferdigmat. Fordi ferdigmat er lettvint, tror mange at noe har gått tapt underveis. Men produsenten poengterer at for eksempel er både sous vide, som Fjordland bruker, dypfrysing og frysetørring naturlige metoder for å oppnå holdbarhet helt uten bruk av konserveringsmidler.

– Matindustrien har kanskje bare seg selv å takke for sitt dårlige omdømme. Vi har ikke vært flinke nok til å få frem det faktum at ferdigmat kan være minst like næringsrik som den maten en lager hjemme på eget kjøkken sier Emblem Nysted.

Gjennomsnittsnordmannen spiser 138 gram grønnsaker i løpet av en dag. Det finnes flere Fjordland-retter som inneholder det samme, eller mer, men Fjordland blir stadig møtt med påstander om at maten er usunn og at den ikke holder mål. 

– I Fjordland er vi blitt møtt med så mange fordommer at vi så oss nødt til å gjennomføre en større analyse hos NOFIMA for å vise at maten vår er like næringsrik som hjemmelaget. For oss som lager maten er jo ikke det noen overraskelse, vi bruker jo akkurat samme ingrediensene som man gjør hjemme, og det er ingen næringsstoffer som slipper ut av en vakuumert pose. Dette er mye mindre mystisk enn mange tror, sier Emblem Nysted.

Annonse
Annonse