Kritisk til FBI-test

Publisert: 14. januar 2015 kl 11.42
Oppdatert: 3. februar 2015 kl 12.04

Forbrukerinspektørene (FBI) har i kveldens program på NRK 1 gjennomført kjemisk og sensorisk test av syv utvalgte extra virgin olivenoljer. Blant oljene som ikke ble kvalifisert som «extra virgin», var Haugen-Gruppens Ybarra Extra Virgin 250ml. NRK har imidlertid bare testet én enkelt flaske, noe Haugen-Gruppen mener er altfor lite til å gi et troverdig resultat.

– Siden vi ble opplyst om denne testen 19. desember, har vi jobbet på spreng med å bevise at vår Ybarra Extra Virgin er 100 prosent extra virgin olivenolje. Dette har vi gjort gjennom utallige tester gjort på aktuelle LOT av 250ml, samt tester av 500ml, 1000ml og 3 liter, sier senior merkevaresjef Stig E. Karlsen i Haugen-Gruppen.

Vi har testet i stort omfang, og på forskjellige laboratorier, for å kvalitetssikre at testene holder mål. Det har vi gjort både på det samme laboratoriet som NRK har brukt, spanske laboratorier, og et laboratorie i Genova som er godkjent av «the International Olive Oil Council». Alle disse testene gjort viser at Ybarra Extra Virgin olivenolje er extra virgin, opplyser Karlsen.

Haugen-Gruppen har nå sendt brev til alle sine kjedekontakter og samarbeidspartnere der de informerer om hva som kommer frem i kveldens utgave av FBI, samt hva deres egne tester viser.

FBI mener å ha sitt på det tørre, og understreker at de ikke hevder at det er et generelt problem med Ybarra-oljen – bare den testede flasken.

– Det er helt riktig at vi bare har testet én flaske, noe vi også gjør oppmerksom på i programmet, sier Eva Midttun Leira, Prosjektleder Forbrukerinspektørene hos NRK.

– Vi gjør det en forbruker ville gjort; vi har gått i butikken og kjøpt en flaske. Dette er et øyeblikksbilde – slik det også er for forbrukeren – og det er vi tydelige på, forsikrer Midttun Leira.

Annonse

Prosjektlederen forteller at den aktuelle oljen fra Haugen-Gruppen strøk på harskhet.

– Harskhet er noe som kan oppstå etter at flasken har forlatt produksjonsstedet. Det kan for eksempel komme fra lyseksponering, feil med korken, eller hvordan flasken har stått ute i butikk. Dette er som med vin; du kan være uheldig å få en dårlig flaske, sier Eva Midttun Leira til Handelsbladet.

NRK sender programmet i kveld på NRK 1 klokken 20.25.

 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb