Litt færre bensinstasjoner

Publisert: 28. juli 2015 kl 11.50
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Norsk Petroleumsinstitutt (NP) har ført bensinstasjonsstatistikk siden 1969. Siden den tid har det vært mer enn en halvering i antall bensinstasjoner. Statistikken er basert på selskapenes innrapportering av antall utsalgssteder. Selskapene Best og ST1 var ikke medlemmer i NP, men begge er nå med i bensinstasjonsstatistikken, opplyses det i en pressemelding.

Årsaken til at det blir færre bensinstasjoner, har ifølge NP blant annet med høye investerings- og driftskostnader å gjøre, og at bensinstasjonsdrift gir relativt liten avkastning. I tillegg har bilene blitt mer drivstoffeffektive, noe som betyr at bilene i dag kjører lenger på en tank enn tidligere. Bransjen opplever også tøffere konkurranse fra kiosker og dagligvarebutikker.

– Når antall bensinstasjoner går ned, blir rollen til den enkelte bensinstasjon enda viktigere. Tidligere var bensinstasjonene først og fremst bilverksted og drivstoffdepot, men nå er de også kaffebarer og døgnåpen butikk. Bensinstasjoner med et bredt tilbud av tjenester er viktig i hele landet, og særlig i distriktene, sier Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt (NP).

Hun påpeker at bensinstasjonene også er viktige for lokal verdiskapning.

– De er et viktig bidrag for lokal verdiskapning og sysselsetting, ikke minst som arbeidsplass for ungdom. Mange steder er også bensinstasjonen et sosialt møtested i bygda, sier Nøstvik.

Bensinstasjonene jobber hele tiden med å tilpasse seg privatbilistenes behov for påfyll og toaletter, og ikke minst kunne tilby de som har arbeidsplassen sin langs veiene både drivstoff, mat og hvile på ett og samme sted.

Mens det totale antallet stasjoner går ned, er det vekst i antall automatstasjoner - på bekostning av de bemannede. Antall automatstasjoner for privatbilister i 2014 var 377, noe som er en økning fra 357 stasjoner i 2013.

I tillegg til bensinstasjonene, var det i 2014 registrert 128 truckanlegg. Dette er anlegg som er tilrettelagt for fylling av tungtransport. Totalt får vi da 1716 anlegg for salg av drivstoff i Norge.

Akershus ligger på toppen av fylkesstatistikken med 139 bensinstasjoner, tett etterfulgt av Hordaland som har 137. Finnmark har fortsatt færrest, med sine 36 bensinstasjoner.

 

 

Ledige stillinger – Dagligvarejobb