Forskning.no brøt god presseskikk

Redaksjonen
Publisert: 23. august 2016 kl 11.14
Oppdatert: 22. april 2022 kl 08.51

Oslo (NTB): Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet tirsdag flere klager på to artikler av denne typen, fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter og fra NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. I sistnevnte konkluderte en ernæringsprofessor med at rødt kjøtt og melk er sunt.

Et enstemmig utvalg slår fast at forskningsnettstedet ikke har merket artiklene godt nok, skriverMedier24.

Det felles for brudd på Vær varsom-plakatens punkt 2.6 om å ikke svekke det klare skillet mellom journalistikk og reklame. Forskning.no har bemerket at artiklene er i en «tredje kategori», som verken er redaksjonelt innhold eller reklame, men PFU mener dette ikke holder.

– Etter utvalgets mening er artiklenes presentasjon og merking («Fra forskningsmiljøene. En artikkel fra…»,"I samarbeid med») egnet til å forvirre og villede. Slik utvalget ser det, skapes det et inntrykk av at artiklene er redaksjonelt stoff. Utvalget mener derfor at det redaksjonelle og kommersielle innholdet i dette tilfellet ikke skiller seg nok fra hverandre, og at dette svekker det klare skillet mellom journalistikk og reklame, skriver PFU i uttalelsen.

NTB er innklaget for PFU for å ha sitert artikkelen om kjøtt og melk, men denne saken er ikke behandlet ennå. NTB leverer stoff til andre redaksjoner, og flere medier, deriblant Dagligvarehandelen.no, viderepubliserte NTB-meldingen da den kom.

(©NTB)