Fortsatt palmeolje i Freia påskeegg

Annonse

Kvikk Lunsj ble i fjor slanket for palmeolje, mens fjorårets «palmeoljeversting», Freias påskeegg, fortsatt inneholder mellom 20 og 30 prosent palmeolje.

– Freia Påskeegg er et unik produkt, hvor selve sjokoladen er formet som et helt egg, og fyllet er så mykt og luftig at det kan spises med skje, sier nordisk kommunikasjonsdirektør Celin Huseby i Mondelez til E24. Hun mener at påskeeggene fra Freia og Nidar ikke kan sammenliknes.

– Mondelez har ikke fokus på å finne erstatninger, da vi mener at palmeolje er den optimale ingrediensen, så lenge den er både RSPO-sertifisert og i tillegg dyrket i tråd med Mondelez's no-deforestation policy, understreker Huseby.

RSPO er en organisasjon som har eksistert siden 2004, og har som formål å legge til rette for bærekraftig produksjon av palmeolje. Mondelez bruker palmeolje i enkelte produkter så lenge produksjonen skjer på en bærekraftig måte, og oljen er 100 prosent RSPO-sertifisert.
– Dette betyr at vi tar avskogingen på høyeste alvor, og vi mener, i likhet med organisasjoner som Greenpeace og WWF, at boikott ikke er løsningen, sier Celin Huseby.

De siste årene har palemoljebruken blant matvareprodusentene blitt redusert med mer enn 70 prosent etter blant annet store kampanjer fra miljøbevegelsen. Orkla-eide Nidar har fjernet palmeolje i mange produkter, deriblant Nidars påskeegg.

– Vi har kommet langt med å ta bort palmeolje i godteri og kjeks. På snacks er vi ferdige. Ambisjonen er å ta bort palmeolje så langt det er mulig i løpet av 2017. Der vi eventuelt ikke lykkes, skal vi bruke sertifisert palmeolje, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionery & Snacks Norge, Robert Rønning, til E24.