KBS

Godkjenner ikke St1-kjøper

Konkurransetilsynet vurderer at Blue Energy Holding ikke er tilstrekkelig uavhengig og egnet til å opprettholde konkurransen i bensinmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

– Bensinmarkedet er et viktig marked for norske forbrukere. Vi har flere ganger de siste årene pekt på problemer i bransjen, og det er nettopp derfor det er avgjørende å sørge for at konkurransen ikke ytterligere reduseres, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i en pressemelding.

Konkurransetilsynet har i sin vurdering sett konkurranseproblem ved kjøpers avhengighet til selger, og vurdert om kjøper er egnet til å gjenopprette konkurransen i markedet slik den var før foretakssammenslutningen.

– Det er tre forhold som samlet gjør at vi ikke godkjenner denne kjøperen. Blue Energy har for tette finansielle bindinger til St1. Videre mener vi at Blue Energy ikke har tilstrekkelig finansielle ressurser til å være en effektiv konkurrent i drivstoffmarkedet. Det er også inngått en merkevareavtale mellom St1 og Blue Energy som bidrar til å redusere konkurransepresset dem imellom, sier avdelingsdirektør Ingrid Kjeldstad Gullaksen.

I forbindelse med Konkurransetilsynets behandling av foretakssammenslutningen mellom ST1 Nordic og Smart Fuel, fant tilsynet at oppkjøpet ville forsterke en allerede vesentlig begrensing av konkurransen i drivstoffmarkedet. St1 Nordic fremmet forslag om avhjelpende tiltak der blant annet selskapets eksisterende virksomhet i Norge skulle selges ut til en uavhengig og egnet kjøper, som skulle godkjennes av tilsynet. Konkurransetilsynet fant at det foreslåtte tiltaket samlet sett ville avbøte de konkurransebegrensende virkningene av foretakssammenslutningen og tillot oppkjøpet på disse vilkårene.

St1 Nordic anmodet 15. februar 2016 om at Blue Energy Holding ble godkjent som kjøper av St1-bensinstasjonene. Konkurransetilsynet varslet 13. april partene om at tilsynets foreløpige vurdering var at Blue Energy ikke var tilstrekkelig uavhengig og egnet til å gjenopprette konkurransen i markedet. Dette synet er oppretthold i vedtaket.

– Samlet sett ser vi at avtalen mellom St1 og Blue Energy reduserer konkurransen mellom selskapene, og det vil ikke tilsynet tillate, sier Kjeldstad Gullaksen.

Powered by Labrador CMS