Nyheter

Dynamisk holdbarhetsmerking og samarbeid i hele verdikjedene er blant grunnene til at matsvinnet går ned. Her er Anne-Grete Haugen i Matvett sammen med Johan Lanestrand i Q-Meieriene (t.v.) og Jørgen Eskeland, innkjøpsdirektør i ASKO og leder av STAND. Arkivfoto: Marit Haugdahl

Halvveis til matsvinn-målet

Matsvinnet i Norge er redusert med 12 prosent per innbygger i perioden 2010 til 2015. Dermed er ForMat halvveis til målet om å bidra til 25 prosent reduksjon.

Publisert Sist oppdatert

Tallene kommer fra ForMats sluttrapport om utviklingen i matsvinnet de siste fem årene, og presenteres i sin helhet på sluttkonferanse i dag, tirsdag 27. september.

Det kastes mat for minimum 20 milliarder kroner per år i Norge. I samarbeid med myndighetene har matbransjen, gjennom ForMat, bidratt til å sette matsvinn på dagsorden med kunnskap og svinnreduserende tiltak. Østfoldforskning har, på vegne av ForMat, kartlagt og analysert omfang og årsaker til matsvinnet i Norge siden 2010. Nå avsluttes prosjektet med en konferanse for å presentere utviklingen i mengde og sammensetning av matsvinnet og nytteverdien ved å samle matbransjen om felles mål og tiltak. Matvett fortsetter arbeidet med forebygging av matsvinn.

Nye tall viser at det har skjedd en reduksjon i mengden matsvinn. Fra en jevn økning i matavfallet fra 1995 til 2010 (SSBs avfallsstatstikk), har mengden matsvinn blitt redusert de siste fem årene.

− Utviklingen er med andre ord snudd fra en økende trend til en reduksjon i mengden matsvinn fra 2010 til 2015, noe vi er fornøyd med, sier professor Ole Jørgen Hanssen fra Østfoldforskning i en pressemelding.

Matsvinnet som er målt fra matindustri, grossist, dagligvarehandel og forbruker tilsvarer 68,7 kg/innbygger, og siden 2010 er dette svinnet redusert med 10 kg per innbygger eller 12 prosent. Den sterke reduksjonen har sammenheng med at mengden matsvinn totalt har gått ned med 25 500 tonn samtidig som at vi har blitt ca. 300 000 flere innbyggere i Norge.

Det ambisiøse målet om 25 prosent reduksjon i matsvinn innen utløpet av 2015 er dermed halvveis innfridd.

−Innsatsen som er lagt ned av ForMat-prosjektet og matbransjen har vært viktige bidragsytere til denne nedgangen, sier Anne-Grete Haugen, daglig leder i Matvett.

−Vi har bevist at samarbeid i bransjen og med myndighetene fungerer, og dette samarbeidet skal fortsette fremover via en mer forpliktende bransjeavtale om matsvinn, fortsetter hun. FNs bærekraftmål som Norge har sluttet seg til har som mål å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030.

Powered by Labrador CMS