KBS

Uno-X Hydrogen skal fylle tanken på neste generasjon elbiler

Uno-X Hydrogen skal i løpet av få år gjøre det mulig å kjøre mellom alle Norges største byer med hydrogen på tanken og vann som eneste utslipp.

Publisert Sist oppdatert

Uno-X Hydrogen skal i første omgang bygge 20 hydrogenstasjoner innen 2020, i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand – samt på de viktigste veistrekningene mellom disse byene.

Dette er foreløpig tidsplan for åpning av Uno-X Hydrogen-stasjoner:
  • Bergen – sommer 2016
  • Oslo – sommer 2016
  • Akershus 1 – høst 2016
  • Akershus 2 – høst 2016
  • Trondheim, Bergen, Stavanger, Hamar, Kristiansand - 2017
Målet er at hydrogenbil-eiere kan kjøre mellom Norges største byer innen 2020, når hydrogenbiler lanseres fra flere produsenter og i større volum.
Uno-X Hydrogen AS er et nytt selskap, der Reitangruppens drivstoffselskap Uno-X Gruppen eier 51 prosent og hydrogenselskapet NEL eier 49 prosent.
– Hydrogenbiler er like enkle å bruke som dagens bensin- og dieselbiler. De er rett og slett elbiler som i stedet for batteri har en hydrogentank og brenselcelleteknologi. Tanken fylles på tre-fire minutter, og rekkevidden er 500 kilometer. De som har bruksmønstre der elbil med batteri er utfordrende vil se at hydrogenbilen er et svært godt alternativ til bensin- og dieselbiler, sier administrerende direktør Vegar Kulset i Uno-X Gruppen i en pressemelding.
– Vi forventer at norske politikere sørger for å prioritere hydrogenstasjoner i Nasjonal transportplan 2018-2029. Foreløpige signaler er overraskende avventende. I et langstrakt land med en lang vinter er hydrogenbiler et svært godt nullutslipp-alternativ til bensin- og dieselbiler, sier Kulset.
Samtidig som alle verdens største bilprodusenter utvikler og lanserer hydrogenbiler, satser en rekke land på å bygge ut omfattende nettverk av hydrogenstasjoner.
– Myndighetene må bidra til at det samme skjer i Norge. Hydrogenstasjoner må få en sentral plass i Nasjonal transportplan 2018-2029, og staten må bidra med startstøtte for å få på plass et landsdekkende nett av hydrogenstasjoner. Så skal vi i Uno-X Hydrogen investere vår andel for å bidra til nullutslipp fra norske biler, sier Kulset.
Powered by Labrador CMS