Arbeidsliv

Verdens eggdag 14. oktober

Vi feirer eggets dag i morgen, 14. oktober, med noen eggende fakta.

Publisert Sist oppdatert

Egg er den mest næringsrike og næringstette naturlige matvare som finnes. I fattige land er hønsehold ekstra viktig for folk, for eggets protein har høy verdi for menneskekroppen.

World Egg Day blir i år markert for 21. gang, alltid på den andre fredagen i oktober. Det er The International Egg Commission som står bak tiltaket. Egget har faktisk sin egen internasjonale organisasjon, med medlemsland fra hele verden.

Som du kanskje har fått meg deg fra den nylige kampanjen fra Nortura/Prior: Egg har alt – unntatt vitamin C. Ingen andre matvarer kan måle seg med egg når det gjelder næringsverdi. Det har protein av høyeste biologiske verdi, fett med mye umettede fettsyrer, vitamin A, D, E og alle vitaminene i B-gruppen. Viktigst å nevne er vitamin B12, som kun finnes i animalske matvarer. Videre gir egg jern i en form som er ekstra lett for kroppen å nyttiggjøre seg. Foruten andre mineraler og sporstoffer, som alle har sine livsviktige funksjoner i kroppsmaskineriet. Så mange næringsstoffer per kalori er helt unikt.

Nylig kom det en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring, med et oppsiktsvekkende budskap om at det er risiko for jodmangel i Norge. Fram til 1950 var jodmangel utbredt i innlandet, fordi de hadde lite tilgang på saltvannsfisk. Melk og melkeprodukter har siden vært den viktigste kilden til jod, siden jod fra kraftfôret går over i melka. Jodmangel er særlig alvorlig for gravide og ammende siden fosteret og barnet også vil få i seg for lite jod. Andre risikogrupper er veganere, personer med melke- og/eller fiskeallergi og innvandrergrupper som ikke drikker melk. Egg har et betydelig innhold av jod, faktisk mer enn du får fra brunost på en brødskive.

Norske egg dessuten unike fordi de ikke inneholder salmonella-bakterier. Her i landet har helsemyndighetene aldri registrert ett eneste salmonella-syketilfelle fra våre egne egg. Dette er en situasjon få andre, om noen, kan vise til.

Vi legger også til at Nofima har fastslått at norske egg er holdbare i minst to måneder etter påstemplet dato, forutsatt kjølig oppbevaring.

Powered by Labrador CMS