Nyheter

Banker på: (f.v.) Risprodusent Voula Bitikou, prosjektleder Maria Nalmpanti, matskribent Maj-Britt Aagaard og internasjonal direktør Marc Schmettau i risprodusenten Agrino ønsker at nordmenn skal få øynene opp for gresk ris.

Vil gi nordmenn ris

Greske risprodusenter gjør sine hoser grønne i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn forbinder greske landbruksprodukter lett med oliven og fetaost. Mange er ikke klar over at landet også har en betydelig risproduksjon.

– Risen dyrkes i den nordlige delen av landet. Produksjonen utgjør 200.000 tonn i året, sier prosjektleder Maria Nalmpanti i konsulentfirmaet Novacert.

Til innenlandsk forbruk går det 85.000 tonn i året. Resten eksporteres hovedsakelig til Italia, Tyskland, Midt-Østen og USA.

Med 50 prosent EU-støtte hjelper Novacert greske risprodusenter med eksportfremstøt gjennom prosjektet Rice Up. Den greske regjeringen fyller 20 prosent av budsjettet mens risbøndenes egne fond står for det resterende.

De greske produsentene vil inn også på det norske marked og er i disse dager på besøk for å promotere risen sin. Høyt på ønskelisten står innpass i norske supermarkeder.

Powered by Labrador CMS