Nyheter

Foto: Stian Broch

10 finalister i Matskattstipend 2017

Av de 450 lokalmatprodusentene Meny samarbeider med, er nå 10 kandidater plukket ut som finalister til årets Matskattstipend 2017.

Publisert Sist oppdatert

Vinneren, som offentliggjøres av landbruks- og matminister Jon Georg Dale 22. september i forbindelse med Matstreif, mottar 500 000 kroner.

– Vi brenner for lokalmat og er hele tiden på jakt etter nye matskatter til glede for våre kunder. De 10 nominerte tilhører det absolutte toppsjiktet av norske lokalmatprodusenter, sier Espen Schöning Lie, kokk og leder av Meny-lauget, i en pressemelding.

De 10 finalistene 2017 er:

· Himmelspannet, ysteri i Hemsedal, Buskerud

· Nøisom Bryggeri, mikrobryggeri i Fredrikstad, Østfold

· Bamsrudlåven, isproduksjon i Mysen, Østfold

· Den sorte havre, havredyrking, Våler, Østfold

· Epleslang, eplemost, Holmlia, Oslo

· North sea salt works, havsalt, Aukra utenfor Molde, Møre og Romsdal

· Gårdsand, and og kylling, Re kommune i Vestfold,

· Grøstadgris, svinekjøtt, Re kommune i Vestfold

· Røros mat, diverse lokalmatprodusenter fra Røros, Sør-Trøndelag

· Vang gård, løk, kål, purre og gulrot, Toten, Oppland

Juryens begrunnelse ved Espen Schöning Lie:

Himmelspannet, som vi har samarbeidet med over flere år, lager fantastiske og unike oster som kundene våre elsker. I tillegg kombinerer de gamle tradisjonelle metoder med nytenkning og innovasjon, samtidig som de fremmer bondekulturen i nærsamfunnet.

Nøisom Bryggeri, som var en av de første mikrobryggeriene med nasjonal distribusjon i MENY, lager flere fantastiske og unike ølvarianter. Spenstige innovasjoner, slik som Stout Ale Bringebær & Chili, kombinert med en meget positiv omsetningsøkning, gjør Nøisom Bryggeri til en finalekandidat.

Bamsrudlåven lager en lett, frisk og delikat gårdsis uten fløte, men med mer egg for å få en fyldig og god smak. En tydelig lokal identitet, kun bruk av lokale råvarer, dvs. egg fra egen gård og melk fra naboen kuer, kombinert med en fin salgsutvikling i MENY de siste årene, gjør Bamsrudlåven til en finalekandidat

Den sorte havre har høy kvalitet og treffer en tydelig trend i tiden. Flere hundre år gamle tradisjonsmetoder kombineres med innovasjon. Samtidig fokuserer de på opphavsmerking og forsiktig bruk av sprøytemidler. Østfold har noen av de beste forholdene for å dyrke havre i Norge.

Epleslang lager fantastisk eplemost med ultimat smak, både fordi den er ufiltrerte og består av 100 prosent epler; fri for tilsetningsstoffer. I tillegg til topp kvalitet og lekker design, tar Epleslang samfunnsansvar både ved å basere seg på nedfallsfrukt fra naboenes hager og ved å ansette mennesker med nedsatt funksjonsevne til innhøstingen.

North Sea Salt Works lager Havsnø, et delikat gourmetsalt i verdensklassen med en tydelig identitet av norsk saltvann. Familiebedriften i havgapet kombinerer flere hundre år gamle produksjonsmetoder med eksperimentering og bruk av det rene, kalde og mineralrike Norskehavet.

Rørosmat består av noen av landets mest spennende produsenter av lokalmat samlet under en og samme paraply, og må være Norges svar på Toscana. Produktene - som spenner fra kjøtt, meieri, ost, poteter, egg, bakevarer, bær, sopp, urter m.m. - har høy kvalitet, sterk lokal identitet og tar opp i seg lokale mattradisjoner. Våre kunder elsker produktene fra Rørosmat. Vang Gård produserer smakfulle og næringsrike råvarer av høy kvalitet, slik som minipurre, løk, kål og gulrot. Innovativ dyrking, kombinert med gode solforhold, god jord og vann fra Mjøsa gjør Vang Gård til en finalekandidat.

Gårdsand, som vi har samarbeidet tett med de siste årene, er en fremoverlent produsent med høy fokus på kvalitet, dyrevelferd, innovasjon og kundeønsker. Noe som blant annet resulterte i lanseringen av Lerstang Kylling i fjor høst; en helt ny kyllingrase av høyere kvalitet. Alt dette, kombinert med en tydelig regional profil, gjør Gårdsand til en finalekandidat.

Grøstadgris har et unikt lokalt konsept, god kvalitet og moderne design på sine produkter. Med økologisk drift og dyrevelferd i høysete, selger Grøstadgris kjøtt av meget god kvalitet. Samtidig står nysatsinger og kundebehov sentralt. De skal nå blant annet satse økologisk innenfor flere dyreslag enn gris.

Powered by Labrador CMS