KBS

7-Eleven og Coca-Cola frikjent i MFU

Verving av venner til 7-Eleven med Coca-Cola Zero som belønning er ikke markedsføring spesielt rettet mot barn.

Publisert Sist oppdatert

Matbransjens Faglige Utvalg (MFU) har behandlet en klage på 7-Elevens venneverving via app, sms og nettside.

Belønningen var å motta en Coca Cola zero. Utvalget vurderte at markedsføringstiltaket ikke var særskilt rettet til barn. Hverken produktet, utforming av app eller nettsted ble ansett som særskilt rettet til barn.

Utvalget var enstemmig i sin vurdering, skriver MFU i en pressemelding.

Utvalgets vurdering er at 7-Elevens verveapp rent språklig ikke har en særlig barnslig utforming. Ei heller tar den i bruk bilder som har særlig appell til barn.

Det å dele ut noe gratis for å få adgang til å sende informasjon eller verve er en ofte benyttet teknikk innenfor markedsføring. Virksomhetene argumenterer i sin redegjøreøse for at dette markedstiltaket er rettet mot studenter og unge voksne. Tallene fra 7-Eleven tyder på at det er få barn under 13 år som har benyttet dette.

MFU understreker at det er kritikkverdig at det ikke var etablert en nedre aldersgrense på denne vervingen, men har notert seg at begge selskaper har tatt inn alder ved fremtidige kampanjer og at det heretter vil benyttes kaffe istedenfor Coca-Cola zero som vervepremie.

Den svært irriterte klageren hadde funnet lenke fra gjerrigknark.com til en verveannonse for 7-Eleven. Gjerrigknark.com er samling av tilbud/nettsteder/lenker som gir muligheter for å oppnå gratis vareprøver og vervepremier dersom det enkelte tilbud aksepteres. Annonsen har vært vist på 7-Elevens Facebookside i februar 2016, hvor den er plukket opp av gjerrigknark.com.

Ifølge 7-Eleven og Coca-Cola European Partners Norge AS har knytningen til dette nettstedet verken vært sponset, betalt eller ønsket fra noen av selskapene. Gjerrigknarks nettside anses i sin utforming ikke å være særskilt rettet mot barn etter Utvalgets vurdering.

Selskapene kan etter Utvalgets vurdering ikke klandres for at den er blitt omtalt der.

Powered by Labrador CMS