Nyheter

EU ber Norge stanse kommersiell fangst av vågehval. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er skuffet over EU-parlamentets oppfordring. Illustrasjonsfoto: Adam Butler, NTB scanpix

EU utfordrer hvalbiffen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er skuffet over at EU-parlamentet oppfordrer Norge til å stanse hvalfangsten.

Publisert Sist oppdatert

Parlamentet mener EU bør forsikre at hvalkjøtt ikke lengre transporteres via unionens havner. Til tross for et internasjonalt forbud mot kommersiell hvalfangst, har Norge drept mer enn 13.000 hval, heter det i en pressemelding fra EU-parlamentet tirsdag.

– Jeg er skuffet over at vi nok en gang ser forsøk på å befeste myter om at norsk hvalfangst ikke er lovlig eller bærekraftig. Den norske fangsten er lovlig, slår Sandberg fast overfor NTB.

Han viser til at moratorium-vedtaket fra 1982 om stans i all hvalfangst, ikke er basert på vitenskap slik hvalfangstkonvensjonen krever.

– Norge fulgte derfor konvensjonens oppskrift: Vi protesterte mot vedtaket og sa oss ikke bundet av det. Norge forvalter og høster vågehval etter bærekraftige prinsipper og vitenskapelige kriterier fastsatt av Vitenskapskomiteen til Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC), sier han.

EU-parlamentet uttaler at Norge økte hvalfangstkvoten til 999 individer i årets sesong, fra 880 i år 2016. Norges eksport av hvalkjøtt har også økt kraftig de siste årene, ifølge EU.

Fiskeriministeren påpeker at Havforskningsinstituttets siste bestandsestimater viser at det er store mengder vågehval i norske farvann, drøyt 100.000.

– Vår fangst er svært beskjeden. Hittil i år er det tatt omtrent 430 vågehval, under halvparten av kvoten. Eksport fra Norge med hvalprodukter krever en eksportlisens, som også gjør transitt av hval gjennom havner i EU lovlig, sier fiskeriminister Per Sandberg.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS