Nyheter

Flere tonn forgiftede egg solgt i Danmark

20 tonn fipronil-forgiftede egg fra Nederland er solgt i Danmark, opplyser det danske mattilsynet Fødevarestyrelsen.

Publisert Sist oppdatert
(NTB-Ritzau): Det er det danske firmaet Danæg Products som har mottatt i alt 20 tonn kokte og skrelte egg fra en belgisk underleverandør, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemelding torsdag.

Eggene er ifølge selskapet hovedsakelig solgt til kantiner, kjøkkener, kafeer og cateringvirksomheter, men har «neppe» i utstrakt grad blitt solgt i danske matvarebutikker.

Prøver analysert i Nederland har vist spor av fipronil i eggene, men ikke nok til at de vurderes som farlige for folk flest. Fordi fipronil-innholdet er ulovlig, må imidlertid selskapet tilbakekalle eggene.

Fødevarestyrelsen vurderte tidligere denne uken at forgiftede egg fra utlandet neppe hadde havnet i Danmark. Konklusjonen var basert på etterforskningen i Belgia og Nederland på daværende tidspunkt.

De opplyser at de vil følge situasjonen nøye og utelukker ikke at de vil avdekke flere tilfeller av saker om import av egg eller eggprodukter med fipronil til Danmark.

Samtidig sier rumenske helsemyndigheter de har funnet et parti med ett tonn eggeplommer som inneholder det insektmiddelet fipronil.

Eggeplommevæsken var importert fra Tyskland, og ble funnet på et lager vest i Romania, opplyser landets mattilsyn ANSVASA, som forsikrer at eggeplommene hadde ikke havnet på markedet.

Stoffet kan forårsake skader på lever, skjoldbruskkjertel og nyrer.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS