Nyheter

Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Småbrukarlaget ut mot Venstres «svik»

Venstre anklages for svik mot norske bønder, men partiet mener selv det både har berget systemet med jordbruksforhandlinger så vel som den norske akevitten.

Publisert Sist oppdatert

NTB: – I Venstres forslag gis det klare føringer om å sikre og å fortsatt stimulere til norsk potetspritproduksjon. Det handler om å sikre akevittens posisjon i norsk matkultur, å sikre norske arbeidsplasser og en fornuftig utnyttelse av det som ellers kan bli et avfallsproblem, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Partiet hennes har måttet tåle kraftig kritikk fra bondeorganisasjonene etter at Venstre brøt med de øvrige opposisjonspartiene og i stedet fant sammen med Høyre og Frp i behandlingen av jordbruksoppgjøret på Stortinget.

– Et svik, fastslo leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag i en pressemelding tirsdag.

– Småbrukarlaget bør være fornøyde med at Stortinget ikke detaljstyrer oppgjøret, for det ville i realiteten vært slutten på forhandlingsinstituttet, parerer Venstres landbrukspolitiske talsperson Pål Farstad.

– Vårt forslag gir noen føringer, men vi mener det bør være opp til partene å komme fram til hvordan detaljene skal se ut, tilføyer han.

Høyre og Frp har sagt at de subsidiært vil stemme for Venstres forslag om å sende oppgjøret tilbake til partene med føringer om at rammen økes fra 410 til 625 millioner kroner, når Stortinget fredag går til votering i saken. Ap, SV, KrF og Sp ønsker en ramme på 790 millioner kroner, mens MDG overbyr alle og vil gi bøndene 900 millioner kroner i budsjettstøtte neste år.

Det siste tilbudet fra staten til bondeorganisasjonene før bruddet var på 550 millioner kroner. Bøndenes opprinnelige krav var på 1,45 milliarder kroner.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS