Nyheter

Svinegigant vil starte organproduksjon

Verdens største svineprodusent vil gjøre penger på å selge organer fra griser, skriver Nationen.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken er at mangelen på menneske­donorer er kritisk. Smithfield Foods Inc i North Carolina, USA, aler opp 15 millioner svin i året og selger over 3 milliarder kilo svinekjøtt. Deres slakteri- og foredlingsfabrikk i Tar Heel er verdens største. De har opprettet en avdeling ved navn Smithfield Bioscience, som skal forsøke å skape organer ment for transplantasjon til mennesker, såkalt xenotransplantasjon, og utvikle annet bruk av dyrevev til å hele menneskevev.

– Vårt levebrød har alltid vært bacon, pølser og svinekjøttdeig, veldig matfokusert. Men nå ønsker vi å sende et signal til forskningsmiljøene at vi satser på organproduksjon. Vi er ikke bare kjøttpakkere, sier Courtney Stanton, visepresident i Smithfield Bioscience, til Reuters. Allerede i dag selger de biprodukter til farmasøytiske selskaper til bruk i medisiner mot lidelser som dårlig fordøyelse, hyperthyroidisme og dyp ventrotrombose.

Bare i USA er markedet for den type bruk av biprodukter fra landbruket verdt 100 milliarder dollar. Mellom 10 og 22 personer dør hver dag av mangel på organer. Xenotransplantasjon er i dag tillatt i USA, men underlagt strenge retningslinjer – pasienten må overvåkes resten av livet, uten mulighet til å trekke seg, skriver Nationen.

I Norge er xenotransplantasjon forbudt i transplantasjonslovens § 19. Et regjeringsutnevnt utvalg har konkludert med at det må og bør forskes mer på området. De viste til muligheten for ubegrenset tilgang til organer for transplantasjon. Spesielt griser ble viet oppmerksomhet, ettersom grisen har levd sammen med mennesker i 9000 år, og deler derfor mange mikroorganismer med oss.

I Norge har Dyrevernalliansen uttalt seg negativt til xenotransplantasjon, og mener dyrene vil få dårligere velferd enn i landbruket.

Powered by Labrador CMS