Nyheter

Staten vant frem med sitt syn om innføring av «plain pack» ved første rettsrunde. Nå har Swedish Match bestemt seg for å anke saken inn for neste rettsinstans.

Swedish Match anker snusdom

Swedish Match mener Staten innfører standardisert snusemballasje på sviktende grunnlag, men tapte første runde i retten. Nå ankes saken.

Publisert Sist oppdatert

Dommen går nemlig langt i å frikjenne snus som kreftfremkallende, men sier at så lenge snus har en viss risiko, er det greit med standardiserte forpakninger. Det reagerer Swedish Match på. For om alt som har en viss risiko skal føre til anonyme forpakninger, vil man se meget grønne butikkhyller fremover.

Leverandøren mener dessuten at Byfogdembete har trukket en rekke uriktige slutninger basert på selvstudium av rettskilder som ikke ble gjennomgått under rettsmøtet.

– Beslutningen om å regulere snus basert på følelser og ideologi er problematisk. Det åpner opp for reguleringer i fremtiden som burde få alle produsenter av forbrukerprodukter til å våkne. Og iblant, når politiske beslugninger er direkte kontraproduktive, ja da bør man agere, sier kommunikasjonsdirektør Patrik Hildingsson i Swedish Match AB i en kommentar.

– Det er ytterst merkelig at helsemyndighetene i Norge hevder at man dør av snus, for det sier man ikke i Sverige. Om man vil snuse uten risiko, ta med den norske snusboksen og passer grensen til Sverige, sier Hildingsson, som understreker at «dette er ikke nok et søksmål fra et tobakksselskap».

– Dette handler om at norske myndigheter svartmaler snus uten bevis. Vi kan snus, vi fant det opp og vi er villige til å kjempe for rettferdig behandling av snus.

Advokat Morten Goller i Wiersholm advokatbyrå, som representerer snusleverandøren, mener det er all grunn til å anke.

– Vi mener at byfogdembete har begått flere feil ved rettsanvendelsen, og at retten heller ikke i tilstrekkelig grad har tatt inn over seg de enorme forskjellene i helserisiko som er mellom snus og sigaretter, sier Goller.

Powered by Labrador CMS