Nyheter

24 nordiske løsninger for å endre matforbruket

Publisert Sist oppdatert

Skolemat, matsvinn og klimasmart mat er tre av de 24 eksemplene på innovative matpolitiske initiativer som presenteres i den nye «Solutions Menu – A Nordic guide to sustainable food policy» av Nordisk ministerråds nordiske matpolicylab.

Det er stor interesse for nordiske ideer internasjonalt, og menyen skal inspirere til endring av matforbruket slik det etterlyses i bærekraftmålene, heter det i en pressemelding.

De 24 eksemplene viser hvordan en omstilling til et mer bærekraftig matforbruk er mulig og spenner over områder som ernæring, matkultur og identitet, offentlige måltider, matsvinn og bærekraftig kosthold.

– Agenda 2030 styrer arbeidet vårt som nasjonal instans. Mat er et nøkkelområde når vi skal oppnå bærekraftmålene. Dette motiverer oss til å skape ambisiøse kostholdsråd og intervensjoner for et sunnere og mer bærekraftig matforbruk, sier Annica Sohlström, generaldirektør ved det svenske Livsmedelsverket i pressemeldingen.

Den nordiske dietten er den nye trenden

I mai 2018 lanserte WHO en mye omtalt rapport som viste at den nye nordiske dietten – som er et av eksemplene i løsningsmenyen – er minst like sunn og bærekraftig som middelhavsdietten. Den nye nordiske dietten har sine røtter i manifestet for et Nytt Nordisk Kjøkken, som ble formulert i 2004 og fikk sterk oppslutning fra de nordiske regjeringene.

Ifølge Jessica Fanzo, Bloomberg Distinguished Associate Professor for global mat- og landbrukspolitikk og -etikk, og direktør for det globale programmet for matetikk og -politikk ved Johns Hopkins University, «tar de nordiske regjeringene vesentlige grep for å sikre at kostholdet i Norden er sunt både for innbyggerne og planeten». Hun mener at alle bør følge vårt eksempel.

Ny Nordisk Mat og samarbeidet om de nordiske kostholdsanbefalingene er kjente eksempler som brukes av politikere og endringsagenter internasjonalt. Nå har nye eksempler, som København-modellen for offentlige måltider, ernæringsmerking og lokal gastronomi, blitt vist fram som løsninger på de store utfordringene verden står overfor.

Den omfattende publikasjonen viser at nordiske matpolitiske initiativer lykkes fordi de er evidensbaserte, demokratiske, progressive, åpne, helhetlige og bærekraftige.

Målet med løsningsmenyen er å gjøre erfaringer, bakgrunnsinformasjon og fakta tilgjengelige og tydelige for andre interesserte parter. Mer spesifikt kan menyen brukes til å vise hvordan de nordiske regjeringene har brukt matpolitkk som respons på vitenskapens og forbrukernes krav om mer bærekraftige og sunne matsystemer, og til å belyse bærekraftig utvikling i Norden.

Løsningsmenyen er produsert av Nordisk matpolicylab, et av seks flaggskipprosjekter under det nordiske statsministerinitiativet Nordiske løsninger på globale utfordringer.

Powered by Labrador CMS