Nyheter

Representanter for Grensehandelsalliansen, fra ventstre: direktør Virke dagligvare og representant for Virke Handel, Ingvill Størksen, adm. direktør NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, forbundsleder Handel og Kontor i Norge, Trine Lise Sundnes, og forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jan Egil Pedersen. Foto: NHO Mat og Drikke.

Arbeidstakere og arbeidsgivere sammen mot grensehandel

Publisert Sist oppdatert
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 14.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #444444; -webkit-text-stroke: #444444}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 14.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #444444; -webkit-text-stroke: #444444; min-height: 12.0px}span.s1 {font-kerning: none}

To av de største LO-forbundene og tre av de største arbeidsgiverorganisasjonene i Norge går sammen om å tette det som er blitt en kritisk handelslekkasje til grensehandel og utenlandske nettbutikker.

Handel og Kontor i Norge(HK), Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund(NNN), Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke lanserer i dag «Grensehandelsalliansen», samme dag som SSB la frem tall for grensehandelen i 2017. De viste en vekst på 9 prosent i fjor, til totalt 15,1 milliarder kroner.

Alliansen er dannet på bakgrunn av det de omtaler som «den alvorlige situasjonen verdikjeden for mat i sin helhet står overfor som følge av stadig økende grensehandel». Omfattende grensehandel betyr tap av verdiskaping og arbeidsplasser, i hele verdikjeden for mat- og drikke og handelen, og i resten av handelen. Dette fører til reduserte avgifts- og skatteinntekter for Norge.Utfordringene forsterkes av den avgiftsfrie 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet, mener alliansen

– Konsekvensen av regjeringas avgiftspolitikk er at det vil forsvinne arbeidsplasser. Man skulle tro at det var i alles interesse, også regjeringens, å sikre norske arbeidsplasser. Vi trenger ikke færre arbeidsplasser framover, men flere, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i HK i en pressemelding.

Forbundsleder i NNN, Jan Egil Pedersen, er enig med LO-kollega Sundnes, og mener regjeringen undergraver norsk verdiskaping og arbeidsplasser med sin meningsløse avgiftspolitikk:

– Økt grensehandel og netthandel fra utlandet setter mange arbeidsplasser i fare. Muligheten for moms- og avgiftsfri utenlandsk netthandel under kroner 350 må bort, da kan vi skape både flere arbeidsplasser og øke offentlige inntekter.

Også NHO Service og Handel ønsker 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri handel opphevet:

– Norske netthandelsbedrifter som Komplett.no kan skape svært mange nye arbeidsplasser hvis de kunne selge store mengder varer helt avgiftsfritt slik de utenlandske konkurrentene kan, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn.

Hovedårsaken til eksplosjonen i grensehandelen er ifølge alliansen nivået på de norske særavgiftene. Dette gir seg utslag i betydelig lovlig grensehandel, fører til at folkehelsearbeidet svekkes og bidrar til kriminalitet i form av smugling, heter det i pressemeldingen.

– Årsveksten for grensehandelen har ikke vært høyere siden 2013. Dette rammer hele handelen, fra helsekost-forretninger til klesbutikker. I tillegg hjelper det ikke på folkehelsemålene at nordmenn valfarter til utlandet for å kjøpe billig godis, sier direktør Ingvill Størksen i Virke dagligvare.

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, håper myndighetene tar etableringen av Grensehandelsalliansen som en «wake-up call»:

– Handel på tvers av land er i utgangspunktet en god ting, men nå eksploderer det mellom Norge og Sverige. I andre land tas denne problemstillingen på alvor, men i Norge er den politiske interessen nærmest lik null. Nå er det på tide med en konstruktiv diskusjon om nødvendige tiltak.

Grensehandelsalliansen er etablert med mål om å:

  • snu trenden med økende grensehandel og tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side av grensen
  • sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel
  • avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske aktører
  • øke innsikt i og oppmerksomhet om grensehandelens negative effekt på kosthold og helse
  • øke oppmerksomheten om årsakene til og konsekvensene av en voksende grensehandel og kriminalitet i form av smugling

Om alliansen:

Det er Handel og Kontor i Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke som står bak Grensehandelsalliansen.

Alliansen er et felles initiativ fra fem selvstendige organisasjoner. Alle beslutninger som treffes i alliansens regi, enten det er om politiske spørsmål, aktiviteter som skal gjennomføres eller økonomiske forpliktelser knyttet til aktivitetene alliansen igangsetter, er basert på konsensus

Powered by Labrador CMS