Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Arbeidstilsynet varsler tilsyn med bær- og grønnsaksdyrkere

Publisert Sist oppdatert
(NTB): Arbeidstilsynet vil i sommer gjennomføre tilsyn med bær- og grønnsaksdyrkere som har ansatt sesongarbeidere.

– Utenlandske sesongarbeidere er en utsatt gruppe. Av erfaring vet vi at de er mer utsatt for uakseptable arbeidsforhold knyttet til arbeidstid, innkvartering og lønn, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Jordbruket var en av de første næringene hvor det ble benyttet utenlandsk arbeidskraft i utstrakt grad, og da spesielt innen sesongarbeid med høsting av grønnsaker, frukt og bær.

Tilsynene vil særlig rette seg mot skriftlige arbeidsavtaler, arbeidstid, minstelønn og innkvartering. Når arbeidsgiver tilbyr innkvartering for sine arbeidstakere, stilles det visse krav til boligen.

– Kort sagt, boligen skal ha akseptabel norsk standard. Hvis du ikke med god samvittighet kan huse familiegjester der, så kan du heller ikke losjere arbeidstakere, sier Vollheim.

I tilsynene vil Arbeidstilsynet kontrollere om arbeidsgiver fører skriftlig oversikt over hvor mye den enkelte arbeidstaker jobber. Når det gjelder overtid, skal 40 prosenttillegg utbetales for arbeid utover normal arbeidstid, som er 9 timer per dag eller 40 timer i uka.

«Flat lønn» for overtid er ulovlig. Matpause er ikke regnet med i arbeidstiden.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS