Nyheter

Både portal og Peiling skrotes

Publisert Sist oppdatert

I mai ble det klart at Forbrukerrådets dagligvareportal, som blant annet skulle sammenligne priser, ville bli skrotet. Nå følger også appen Peiling med på lasset.

Det går frem av regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt frem mandag.

Det var Forbrukerrådet selv som foreslo å avvikle satsingen på dagligvareportalen. Rådet vedgikk at oppgaven var større og mer komplisert enn det hadde forestilt seg. Derimot hadde forbrukerdirektør Randi Flesland stor tro på appen Peiling.

– Med denne beslutningen kan vi nå rette innsatsen mot å utvikle og forbedre tjenesten Peiling, som gir forbrukerne mulighet til å orientere seg om ingredienser og næringsinnhold i dagligvarer, allergener og hvor varen selges, sa Flesland i mai.

Men nå også denne delen av Forbrukerrådets prestisjeprosjekt en ublid skjebne i møte.

I statsbudsjettet heter det:

  • På bakgrunn av ei tilråding frå Forbrukarrådet avgjorde regjeringa våren 2018 at arbeidet med prisverktøyet skulle avsluttast. Stortinget blei orientert om avgjerda i Prop. 85 S (2017–2018).
  • Samstundes blei det uttrykt at det ville vere naudsynt å komme tilbake til spørsmålet om mobiltelefonappen Peiling skulle vidareførast, og dei budsjettmessige konsekvensane av saka, i Prop. 1 S (2018–2019).
  • Regjeringa har konkludert med at Peiling bør avviklast innan utgangen av 2018. Konklusjonen byggjer på usikkerheit knytt til den forventa nytteverdien av appen, sett opp mot kostnadene ved å føre arbeidet vidare.
  • Kostnadane for ordinær drift er anslått til om lag 6 mill. kroner per år. Vidare er det knytt usikkerheit til kvaliteten på datagrunnlaget for appen.
  • Som følgje av avgjerda om å avvikle Peiling er løyvinga til marknadsportalar føreslått redusert med 6 mill. kroner frå 2019.
  • Regjeringa går òg inn for å avvikle rapporteringsplikta for daglegvarekjedene, som er innført for å kunne tilby oppdatert informasjon i Daglegvareportalen, ved årsskiftet.

– Fornuftig beslutning. Dagligvareportalen og appen «Peiling» som Forbrukerrådet har utviklet, var langt fra å møte Stortingets bestilling, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare, i en kommentar.

– Det er synd at Forbrukerrådet ikke klarte å møte Stortingets ønske om en dagligvareportal som gir forbrukerne best mulig informasjon om både pris, kvalitet, utvalg, miljø og helse når de tar sine valg i dagligvarebutikken. Både dagligvareprodusentene og handelen har bidratt konstruktivt inn i Forbrukerrådets arbeid med portalen. Vi har vært pådrivere for at Forbrukerrådet også skulle prioritere godt utvalg og de andre kvalitetskriteriene som Stortinget, men tar til etterretning at dette ikke lyktes, sier Størksen.

Powered by Labrador CMS