Nyheter

Bakeri får kraftig kritikk etter arbeidsulykke

Publisert Sist oppdatert

Arbeidstilsynet kommer med sterk kritikk i sin tilsynsrapport etter en arbeidsulykke ved bakeriet Goman Rognaldsen 28. september i år. Det konkluderes med at «hovedårsaken (den bakenforliggende årsaken) til arbeidsulykken skyldes grove og alvorlige mangler i virksomhetens utøvelse av internkontroll», skriver Bakeri.net.

Like etter at ulykken hadde skjedd kom Arbeidstilsynet på en befaring. I tillegg til å undersøke selve ulykkesstedet, har tilsynet kontrollert «virksomhetens systematiske arbeid med helse, miljø og sikkerhet samt andre spesifikke forhold relatert til den meldte hendelsen», skriver Bakeri.

Dagligvarehandelen har tidligere skrevet om en kvinne som fikk armen revet av i en ulykke på bakeriet Goman Rognaldsen på Lindås. Det var en 49 år kvinnelig fast ansatt som ble skadet i ulykken. Hun har jobbet ved bakeriet i syv år.

Da ulykken skjedde, stod hun og jobbet ved et hvileskap fra Kemper, en CE-merket 2000-modell. Hun skal ha stått ved enden av langrullen – der de ferdige produktene kommer ut og blir lagt på plater til videre steking. Ved et tidspunkt kom armen hennes i klem inne i hvileskapet med det resultat at hele underarmen ble revet av. I tillegg fikk hun store skader på fingrene på den andre armen da hun prøvde å komme seg løs, skriver Bakeri videre.

Flere av hvileskapets deksler var fjernet og plassert i rommet ved siden da Arbeidstilsynet kom på befaring av ulykkesstedet. «Tannhjul og kjede er posisjonert bare noen få centimeter fra maskinens ytre rammekonstruksjon på høyre side. Det er således høy risiko for kontakt med maskinens bevegelige deler når dekslene ikke er påmontert», skriver Arbeidstilsynet i tilsynsrapporten. Arbeidstilsynet påpeker i rapporten at det er lovkrav at arbeidsutstyr har vern mot bevegelige deler (jmf. forskrift om utførelse av arbeid § 10-14). Også brukermanualens sikkerhetsanbefalinger sier at «alle deksler skal være montert før operatør betjener maskinen» (Kemper brukermanual, side 13 del 6.0)

I sin rapport skriver Arbeidstilsynet at de oppfatter daglig leder som «litt uklar» i sitt svar på om det er vanlig at dekslene er demontert. «Men vi forstår det slik at det er vanlig at dekslene er fjernet for at det er behov for å komme til å plukke opp deig. Det at dekslene var plassert på tilstøtende rom kan også tyde på at dette er en mer permanent løsning», konkluderes det. Daglig leder har forklart at deigklumper som er til heving i dette hvileskapet av og til faller utenfor kurven og på ned på gulvet. Hvis dette skjer, har de ansatte fått beskjed om å plukke opp klumpene og rengjøre gulvet mellom hvert parti. Ifølge daglig leder har de ansatte fått beskjed om å stoppe maskinen før de plukker opp deigen.

Da ulykken skjedde, var ikke nødstopp eller hovedstrømbryter innenfor tilskadekomnes rekkevidde.

Arbeidstilsynet tror dekslene har blitt fjernet av praktiske årsaker, som for eksempel lettere rengjøring, men påpeker at «en slik løsning er uansett ulovlig og uforsvarlig». Det at dekslene har vært fjernet over tid, tolkes som at denne løsningen har en intern aksept – også fra ledelsen. På bakgrunn av dette konkluderer Arbeidstilsynet med at denne arbeidsulykken skyldes grove og alvorlige mangler i bakeriets utøvelse av internkontroll.

Powered by Labrador CMS