Nyheter

Illustrasjonsbilde

Bransjen går for «Best før, ofte god etter»

Matbransjen enig om felles ordlyd for supplerende holdbarhetsmerking: «Best før, ofte god etter».

Publisert Sist oppdatert

Store deler av matbransjen har blitt enig om en felles ordlyd ved bruk av supplerende holdbarhetsmerking på «best før»-merkede matvarer, som er et viktig skritt videre i matsvinnkampen. Etter en høringsrunde blant et bredt utvalg bedrifter, var det ordlyden «Best før, ofte god ette»" som fikk bredest oppslutning, opplyser Matvett i en pressemelding.

Q-Meieriene velger imidlertid å fortsette med sin etablerte ordlyd. Målet er at den frivillige tilleggsmerkingen skal signalisere at mat som er merket med «best før» ofte er spiselig etter at datoen er utløpt på en tydelig og enhetlig måte.

For å gi videre veiledning til forbrukerne har matbransjen også besluttet å utvikle ett felles symbol med «Se, lukt, smak», for å oppfordre til å bruke sansene på mat som har gått ut på «best før»-dato.

Etter det Dagligvarehandelen erfarer, søkte Norgesgruppen Patentstyret om varemerkebeskyttelse for «Se, lukt, smak» før jul i fjor. Da det skjedde etter at dagligvarekonsernet testet ut merkingen på emv-produktet Kvarg tidligere på året.

Flere aktører har brukt denne formuleringen på sine produkter en god stund allerede. Dette symbolet kan bedriftene velge å benytte direkte på emballasjen eller på egne nettsider og i sosiale medier eller kampanjer. Generell kunnskapsheving hos forbrukerne er viktig for å skape større trygghet til å stole på egne sanser og avgjørelser når det gjelder matlaging. Her er matbransjen sitt ansvar bevisst og ønsker å bidra til at det kastes mindre mat hjemme på kjøkkenet.

Mattilsynet har fått oversendt ordlyden som matbransjen har kommet frem til. Bedriftene vil starte med å merke utvalgte «best før»-produkter med «ofte god etter» i løpet av kort tid. Supplerende holdbarhetsmerking er frivillig, og det er bedriftenes ansvar å vurdere matkvaliteten for sine produkter og om det er hensiktsmessig å ta i bruk denne merkingen.

Forbrukerne står for over 60 prosent av matsvinnet i Norge, og «utgått på dato» en av hovedårsakene til at vi kaster mat. Supplerende merking gjelder kun for «best før»-merkede matvarer og opplyser om at denne maten ofte kan spises etter utløpsdato.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 8.0px 0.0px; font: 10.0px Verdana; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000}span.s1 {font-kerning: none}span.s2 {font-kerning: none; color: #0070c0; -webkit-text-stroke: 0px #0070c0}
Powered by Labrador CMS