Nyheter

Foto: brodogkorn.no

De færreste bør unngå gluten

Publisert Sist oppdatert
– Glutenholdige produkter som grove brød og kornprodukter er vesentlige kilder til mange viktige næringsstoffer. Folk flest bør spise mer grov bakst og kornprodukter fordi det er sunt. De som har cøliaki, derimot, må unngå gluten i kosten for ikke å få allergiske reaksjoner, sier ernæringsfysiolog og daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn i en pressemelding.

Ifølge Nordbø finnes det ingen data eller studier som tyder på at gluten er farlig, men 1-2 prosent av befolkningen tåler ikke gluten fordi de har sykdommen cøliaki. Det finnes heller ingen beviser for at gluten er usunt. Glutenfritt brød kan derimot inneholde mer stivelse og mindre proteiner, mineraler og næringsstoffer – og kan derfor være mindre sunt enn vanlig brød.

– Brød og kornprodukter er bra for oss mennesker, og en god kilde til viktige næringsstoffer. Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser grove kornprodukter hver dag. I glutenfrie brød blir glutenet (proteinet i kornet) fjernet, slik at det i hovedsak kun er stivelse igjen. For deg som for eksempel vil ned i vekt, er det nettopp stivelse du bør holde deg unna, fordi det er tomme kalorier, sier Torunn Nordbø.

Fakta om gluten

- Gluten finnes naturlig i alle norske kornslag utenom havre.
- Gluten gjør at gjærbakst hever seg under bakeprosessen.
- Personer med cøliaki må unngå å spise gluten.

Powered by Labrador CMS