Nyheter

I april lanserte Kiwi papirposer i sine butikker. Men er det egentlig et bedre valg en handleposer i plast? Ikke nødvendigvis, mener faktisk.no

Delvis feil at papirposer er bedre for miljøet enn plastposer

Publisert Sist oppdatert

Flere rapporter viser at papirposene kommer dårligere ut enn plastposer, både når det gjelder klima og flere andre indikatorer.

Det viser en fersk sjekk fra Faktisk.no, som er som er gjort i samarbeid med NRK Forbrukerinspektørene. Faktasjekken er også presentert på vg.no.

Testen ble gjort på bakgrunn av en uttalelse leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet kom med i en pressemelding fra Kiwi. Der er hun sitert på at «papirposer er bedre enn plastposer både fordi plast er et fossilt produkt som vi bruker olje for å produsere, og skaden plastposer og annen plastemballasje gjør når den havner på avveie.» Hun sier også at det aller beste er om vi har med oss det vi skal frakte varene våre i selv. For eksempel en sekk eller et handlenett vi kan bruke flere ganger.

Faktasjekken konkluderer med at det ikke er tvil om at plastposer er mer miljøskadelige enn papirposer hvis de havner i naturen som søppel. Men det er vanskelig å slå fast hvor stort dette problemet er i Norge.

Miljødirektoratet har tidligere beskrevet dette som et lite problem her til lands, samtidig som Hold Norge Rents Strandrydderapport tyder på at plastposene skaper visse forsøplingsproblemer.

Blant de vanligste plastproduktene i Norge er bæreposene som selges i dagligvarebutikker.

Stadig flere butikker begynt å selge alternative bæreposer. Kiwi startet å selge papirposer i april i år, mens Coop har tilbudt alternativet i flere år. Det er imidlertid fortsatt mulig å kjøpe plastposer begge steder. Disse er også billigere enn papirposene.

Faktisk.no skrier at Lundbergs uttalelser skiller seg noe fra det øvrige innholdet i pressemeldingen. I brødteksten skriver Kiwi at svært få plastposer havner i naturen i Norge. Det vises også til en rapport der plastposer kommer bedre ut enn papirposer.

Lundberg mener at hverken bioplast eller komposterbar plast er gode nok alternativer – men at disse gjør like stor skade som vanlig plast, dersom de havner i naturen.

– Den eneste fordelen med bioplast er at den ikke er laget av fossile kilder, men av biologiske kilder. Det er også mange utfordringer med bioplast, det bidrar til kutting av regnskog og er basert på råvarer som kunne vært brukt til mat for mennesker eller dyr, skriver Lundberg til Faktisk.no.

Faktisk.no konkluderer på følgende måte:

  • Flere livsløpsanalyser og uavhengige rapporter peker i retning av at plastposer er mer miljøvennlige enn papirposer.
  • Plastposer kommer bedre ut enn papirposer på flere områder, som total klimabelastning, ressursbruk, transport og vannmengden som kreves for å produsere dem.
  • Papirbæreposer utgjør et betydelig mindre miljøproblem hvis de havner i naturen enn plastposer.
  • Denne problematikken fanges ikke opp av mange livsløpsanalyser, og er i liten grad problematisert i både en norsk rapport fra 2008 og en dansk rapport fra 2018.
  • Vi vet ikke nøyaktig hvor stort problemet med denne typen forsøpling fra plastposer er i Norge i dag. Miljødirektoratet har tidligere slått fast at problemet er ganske lite, og at problemet er mye større i andre land, som bruker lettere poser.
  • Konsulentselskapet Mepex anslår i et estimat at rundt 60 tonn norske plastposer havner i havet hvert år. Samme rapport anslår at den totale mengden mikroplast som havner i havet er på 8000 tonn.

Se innslaget her

Powered by Labrador CMS