Nyheter

Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Energidrikker i eksepsjonell vekst

Publisert Sist oppdatert

På torsdag publiserte Bryggeri- og drikkevareforeningen statistikken for forrige måned. Årets november hadde 21 salgsdager, sammenlignet med 22 i fjor. Dermed framgår det av tallene at årets november er cirka 4,5 prosent bedre.

Foreningen mangler fortsatt tall fra 11 småskalabryggerier, og når disse tallene er på plass, vil totalsalget for øl stige med noen desimaler.

Øl har en oppgang på 1,2 prosent. Øl så langt i år ligger 4,1 prosent over fjoråret. Det er en kraftig økning for import med 44,6 prosent, og en tilbakegang for norskbrygget øl med minus 2,7 prosent. Så langt i 2018 øker norskbrygget øl med 5,9 prosent, mens importen faller med 4,6 prosent. I november økte eksporten med 12 prosent, som er en på 13,5 prosent så langt i år.

Alkoholfritt øl fortsetter å vokse, og har en vekst på 3,7 prosent. Så langt i år er det en vekst på hele 13,2 prosent.

Småskalabryggerier fikk en tilbakegang på 27,8 prosent. Lervig har sluttet å rapportere, og 12 småskalaprodusenter har enda ikke levert november-tall. Så langt i 2018 har småbryggeriene en tilbakegang på 10,9 prosent.

I årets november var det én salgsdag mindre sammenlignet med i fjor. Så langt i år har cider en vekst på 11,3 prosent, men falt i november med 3,6 prosent.

Foreningen har aldri registrert så lavt novembersalg på brus siden den elektroniske salgsstatistikken ble innført for 11 år siden. Så langt i år har brus et fall på 3,7 prosent. Tallet forventes å bli vesentlig høyere når desember-tallene er inne, skriver foreningen. Sukkerfri brus faller i november med minus 10,9 prosent, mens fallet for sukkerholdig brus er 13,1 prosent. Så langt i år har sukkerfri brus en vekst på 1,1 prosent, mens sukkerholdig brus faller med 8,3 prosent.

Vann hadde den nest beste november noen sinne, med en vekst hittil i år på 18,7 prosent. Energidrikker har hatt en eksepsjonell vekst i år, med 20,1 prosents økning.

Powered by Labrador CMS