Nyheter

AFP PHOTO / JORGE GUERRERO

EU innfører lov om god handelsskikk

Publisert Sist oppdatert

EU-kommisjonen, EU-parlamentet og EUs ministerråd ble 19. desember enige om å innføre en lov om god handelsskikk på EU-nivå. Loven blir innført for å gi både bønder og mat- og drikkeindustrien beskyttelse mot innkjøpsmakten til de dominerende europeiske dagligvarekjedene, skriver NHO Mat og Drikke.

FoodDrinkEurope har vært en sentral pådriver for denne loven, og vil fortsette påvirkningsarbeidet. Det ble i forhandlingene om direktivet besluttet at loven skal gi beskyttelse til leverandører med inntil 350 millioner euro i årlig omsetning, noe som er en betydelig forbedring fra det opprinnelige forslaget. De nye reglene gir med andre ord leverandører med omsetning opptil 350 millioner euro årlig beskyttelse mot innkjøpere med større omsetning.

– EU er en pådriver på dette området, og det er gledelig og viktig at EU-institusjonene ble enige om å øke omsetningsgrensen for leverandører som omfattes av den nye loven, slik at den får reell virkning overfor leverandører og dagligvarekjeder, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke og fortsetter:

– Vi ser frem til at den norske regjeringen i løpet av 2019 også legger frem et forslag til lov om god handelsskikk, slik Stortinget enstemmig har bedt om.

Hele 20 av 28 EU-land har allerede en slik lovgivning, og det er naturlig at EU innfører en harmonisert lov på feltet. De europeiske dagligvarekjedene har til siste slutt forsøkt å stoppe lovgivningen, men nå har altså EU-kommisjonen, EU-parlamentet og EUs ministerråd (som representerer regjeringene i medlemslandene) skåret gjennom.

Den såkalte Spesialkomiteen for jordbruk i EUs ministerråd vil godkjenne avtalen 14. januar. Landbrukskomiteen i EU-parlamentet vil også godta avtalen 23.-24. januar. EU-parlamentet vil stemme over avtalen i plenum 11.-14. mars, og EUs ministerråd for regjeringssjefene vil godkjenne loven etter at EU-parlamentet har vedtatt den.

Slik fungerer loven:

  • Alle mikroleverandører (årlig omsetning under 2 millioner euro) gis beskyttelse mot større enn mikrokjøpere
  • Alle små leverandører (årlig omsetning under 10 millioner euro) gis beskyttelse mot større enn små kjøpere
  • Alle mellomstore leverandører (årlig omsetning under 50 millioner euro) gis beskyttelse mot større enn mellomstore kjøpere
  • Alle mellomleverandører (med en årlig omsetning under 350 millioner euro) gis beskyttelse mot større enn mellomstore bedrifter (dette er den nye kategorien av selskaper)
Powered by Labrador CMS