Nyheter

EU mener europeiske fartøyer har rett til å fange like mye snøkrabbe utenfor Svalbard som norske fartøyer. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

EU-kommisjonen tror krabbekrigen vil trekke ut

Publisert Sist oppdatert
(NTB): Konflikten mellom EU og Norge om fangst av snøkrabbe utenfor Svalbard vil neppe la seg løse med det første, advarer EUs fiskerikommissær Karmenu Vella.

Torsdag ble Vella kalt inn på teppet i EU-parlamentet i Strasbourg for å forklare seg om saken.

Han advarte mot skritt som kan tilspisse konflikten ytterligere.

– Spørsmålene som står på spill rundt Svalbard, strekker seg lenger enn fiskeriinteresser og er for viktige til å tillate eskalering av konflikten. Forsiktighet er viktig, sa Vella.

Norge valgte i desember å bryte forhandlingene med EU-kommisjonen fordi EUs fiskeriministrene for annet år på rad bestemte seg for å dele ut fangstlisenser til europeiske fartøyer uten norsk samtykke.

Vella tror ikke Norge vil endre standpunkt i saken i nær framtid.

– Den norske reaksjonen tatt i betraktning er det usannsynlig at vi vil finne en løsning med det første, sa han.

Bakteppet er at Norge nekter europeiske fartøyer å fange snøkrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard. Det provoserer EU, som mener Svalbardtraktaten gir europeiske fiskere rett til å fange like mye snøkrabbe i disse farvannene som norske fiskere.

Har EU rett i sin tolkning av traktaten, kan det i ytterste konsekvens bety at Norge også må dele på olje- og gassressursene i området.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS