Nyheter

KONTAKTLØST OVERALT: – For de kunder som velger å betale med kort betyr dette en felles og velkjent bruksopplevelse i alle butikker uavhengig av leverandør til den spesifikke butikken, sier pressesjef i Nets, Stein-Arne Tjore, til Dinero.no om at kontaktløshet blir tilgjengelig overalt fra 2020. FOTO: Jonas Leupe

Fra 2020 kan du betale kontaktløst overalt

Publisert Sist oppdatert

Fra 2020 skal alle norske betalingsterminaler ha støtte for kontaktløse betalingsløsninger, samtidig som alle utstedte kort skal ha funksjonen implementert. Dette betyr at smarttelefon og -klokker vil ha like utbredt støtte som debet- og kredittkort innen de neste to årene, skriver forbrukerportalen Dinero.no i en pressemelding.

Fra og med 2020 pålegges det at alle brukersteder i Norge skal benytte seg av terminaler med støtte for kontaktløse betalingsmidler. Kravet fremsettes av Payment Card Industry Security Standards Council (PCI SSC), som har det overordnede ansvaret for å opprettholde betalingsnettverkenes sikkerhetsstandarder. I første omgang er det terminaler som i dag følger PCI 1.x- og PCI 2.x-standarden som berøres.

– De siste seks årene har bruken av kontaktløse kort økt betraktelig, særlig i Europa. For å møte etterspørselen inkluderer de fleste terminalleverandører kontaktløshet som en standard i sine nye terminaler, sier internasjonal direktør i PCI Security Standards Council, Jeremy King, til Dinero.no.

På tross av at stadig flere terminaler har aktivert sin NFC-teknologi – som er den grunnleggende teknologien bak kontaktløs betaling – er det langt fra alle brukersteder som er klar over at denne funksjonen faktisk kan aktiveres manuelt, sier Vegar Heir, kommersiell direktør i BankAxept, til Dinero.no.

– Mange mindre brukersteder er ikke klar over at terminalen støtter funksjonaliteten. Noen av de større kjedene følger nøye med på andelen kontaktløse BankAxept-kort i markedet for å sikre at andelen BankAxept-transaksjoner opprettholdes også etter aktivering.

Per i dag trenger man ikke å autorisere kontaktløse transaksjoner under 200 kroner. Overskrider man derimot dette beløpet, er man nødt til å enten taste inn PIN-kode eller identifisere seg ved å logge inn på mobilen og lignende.

– Hvis beløpsgrensen er for lav og forbrukerne er nødt til å taste PIN veldig ofte, vil det drastisk redusere løsningens bekvemmelighet, og også redusere bruken totalt, sier Morin.

Fra og med april neste år vil grensen økes også i Norge – fra 200 til 400 kroner.

Powered by Labrador CMS