Nyheter

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, departementsråd Leif Forsell, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes etter fremleggelsen av tilbudet i jordbruksoppgjøret. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Fristen for jordbruksoppgjøret går snart ut

Publisert Sist oppdatert
(NTB): I dag går fristen ut for å komme til enighet i jordbruksoppgjøret. Fortsatt er det helt uavklart om partene lykkes eller om det blir brudd.

Forhandlingene var tirsdag kveld inne i en «avgjørende fase», bekreftet statens forhandlingsleder Leif Forsell overfor NTB. Forhandlingene fortsatte natt til onsdag, får NTB opplyst, men det var ingen indikasjoner onsdag morgen på utfallet – enighet eller brudd.

Det var ved forhandlingsstart betydelig avstand mellom statens tilbud og jordbrukets krav. Ifølge organisasjonssjef Lise Boeck Jakobsen i Norges Bondelag var det fortsatt temaene bondeorganisasjonene vektla ved oppstarten, nemlig markedsbalansering og inntektsmuligheter, som mangfold i landbruket over hele landet, som var hovedmomentene i sluttfasen av forhandlingene.

Spørsmålet om markedsbalansen handler om hvordan man skal håndtere situasjonen med overproduksjon av saue- og lammekjøtt samt svinekjøtt. I tillegg er det stor avstand mellom partene når det gjelder bondens inntektsmuligheter og prioriteringen av små og mellomstore bruk.

Det er også avstand mellom partene i spørsmålet om selve rammen på oppgjøret. Kravene fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag summerer seg til 1,83 milliarder kroner, mens tilbudet fra staten har en ramme på 1 milliard kroner.

I statens tilbud skal 670 millioner kroner tas over statsbudsjettet, mens bondeorganisasjonene i utgangspunktet krever dobbelt så mye i direkte budsjettstøtte.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS